Bostadsbubblan

Bostadspriserna fortsätter ner – stiger samtidigt i svenska kronor

Publicerad 9 juni 2023 kl 08.20

Ekonomi. De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att bostadspriserna stiger svagt – räknat i kronor. Under maj har de nominella bostadsrättspriserna och villapriserna i riket ökat med en procent i kronor – samtidigt som kronan fallit 3,6 procent mot euron, enligt ECB.

Dela artikeln

– Under försommaren brukar det råda högtryck på bostadsmarknaden och även om tempot inte riktigt når upp till hur det såg ut förra året märker vi av ett ökat antal besökare på visningarna. Många som valt att skjuta upp sin flytt till följd av det osäkra konjunkturläget gör nu slag i saken och allt fler bostäder byter ägare, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Stor-Göteborg och Stor-Malmö steg bostadsrättspriserna mest den senaste månaden – med 2 procent. Centrala Stockholm, Stor-Stockholm, centrala Göteborg och centrala Malmö visar uppgångar med 1 procent i maj. I riket som helhet visar bostadsrättspriserna en uppgång med 1 procent i maj och har nu ökat med 4 procent de senaste tre månaderna.

– De snabba räntehöjningarnas tid ser ut att vara över och inflationen har dämpats, vilket har minskat osäkerheten och gjort det lättare för många att planera sitt bostadsköp. Det historiskt höga antalet bostäder till salu kan innebära prisnedgångar på vissa platser även framöver, men den värsta turbulensen på bostadsmarknaden bör nu ligga bakom oss, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

I Stor-Malmö steg villapriserna med 2 procent den senaste månaden, medan de i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg ökade med 1 procent. Även i riket som helhet ökade villapriserna med 1 procent i maj och har nu stigit med 2 procent det senaste kvartalet.

Under det senaste året har fritidshuspriserna successivt mattats av och visar nu en nedgång med 6 procent de gångna tolv månaderna.

– Efter en rekordhög efterfrågan på fritidshus under pandemin är marknaden för sommarstugor nu betydligt svalare. Försäljningarna tar ofta längre tid än då och priserna fortsätter att pressas av konjunkturläget. Bostadsköpare på jakt efter fritidshus har god chans att göra en bra affär under sommarmånaderna, säger Marcus Svanberg.

Tre kvartal i rad har det varit fler bostadsägare som trott på fallande än stigande bostadspriser. Men årets andra kvartal uppvisar ett tydligt skifte, visar SBAB:s mätning av 1.100 bostadsägares prisförväntningar. Nu är det fler (32 procent) som tror på stigande än sjunkande (19 procent) priser på ett års sikt. 34 procent av de svarande tror att priserna kommer att stå stilla. Samtidigt avtar oron för att stigande energipriser kommer att påverka bostadspriserna negativt framöver.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.