"MÖRKA KRAFTER": Carl Bildt är orolig efter Trumps seger.

Carl Bildt: "Slutet på västvärlden"

Publicerad 16 november 2016 kl 11.35

Utrikes. Om Donald Trump gör allvar av den politik han utlovat kommer hans presidentskap att innebära "slutet på västvärlden som vi känner den". Det skriver den svenske yrkespolitikern Carl Bildt, som nu tillåts uttrycka sina funderingar i Washington Post.

Gilla artikeln på Facebook

Bildt, som varit en mycket stark anhängare av den globalistiska utrikespolitik som USA fört de senaste decennierna, varnar bland annat för att den transatlantiska relationen nu kan komma att förändras.

”I mer än ett halvt sekel har denna framgångssaga byggt på ett engagemang i fred, demokrati, frihandel, stadiga allianser och pålitliga vänskapsband. Allt detta har angripits eller ifrågasatts av Trump”, skriver 67-åringen.

Att Trump bjudit in politiker som Nigel Farage från brittiska Ukip signalerar att den tillträdande presidenten stöder "mörka krafter" i Europa som "försöker omkullkasta vad generationer av amerikanska och europeiska politiker byggt upp”, varnar Bildt.

Den svenske politikern klagar också på att Donald Trump har sagt att andra Nato-länder inte bör få åka snålskjuts på de amerikanska skattebetalarna och att han lovat att försöka förbättra USA:s relation med Ryssland.

Andra "faror" med Trump är att han vill dra sig ur klimatavtalet och se över så kallade frihandelsavtal, skriver Carl Bildt.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0