Asylkaoset
V4-länderna

Centraleuropa trappar upp mot invandringen

Publicerad 9 oktober 2015 kl 18.46

Utrikes. Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien höjer nu tonläget mot den europeiska gräns– och migrationspolitiken och kräver "kraftfulla åtgärder". Samtidigt bygger länderna upp en gemensam, militär yttre gränsstyrka.

Gilla artikeln på Facebook

Under förmiddagen möttes ledarna för Kroatien och de centraleuropeiska så kallade V4-länderna – Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien – i Balatonfüred i Ungern.

– EU måste vidta omedelbara och kraftfulla åtgärder i migrationskrisen eftersom tiden rinner ut för kontinenten, sa Ungerns president János Áder efter mötet, rapporterar Hungary today.

Slovakien är i en process att dra EU inför domstol och stämma unionen på grund av de asylkvoter som Slovakien vägrar acceptera och som även Polen, Tjeckien, Rumänien och Ungern har röstat emot.

– Vi har vägrat gå med på det här tramset från början och som ett suveränt land har vi rätt att stämma, sa Slovakiens premiärminister Robert Fico, enligt Reuters.

Under förmiddagens toppmöte i Balatonfüred framhöll Slovakiens president, Andrej Kiska, vikten av att EU-länder visar solidaritet med varandra. Och de övriga V4-länderna har meddelat att man kommer stöda Slovakien i striden mot kvoterna, skriver The Irish Times.

Tidigare under veckan har V4-länderna även påbörjat ett militärt samarbete för att upprätthålla och stärka skyddet av ländernas gemensamma yttre gränser. Till att börja med har Polen skickat en helikopter och Tjeckien 25 soldater till den ungerska gränsen mot Kroatien, som ska skyddas med hjälp av ett nybyggt stängsel vilket kompletterar det som i början av hösten byggdes mot Serbien.

Nästa vecka väntas gränsen stängas och likt dagarna innan den serbiska gränsen stängdes är det just nu många migranter som skyndar sig igenom så länge det går, för att sedan kunna ta sig vidare norrut i Europa. De senaste tre veckorna har fler än 125.000 illegala invandrare tagit sig igenom Kroatien, enligt landets myndigheter. 

Samtidigt skyndar sig just nu rekordmånga genom Makedonien och Serbien för att ta sig igenom den än så länge öppna korridoren genom Centraleuropa. Fram till för några dagar sedan var det mellan 2.000 och 7.000 migranter som passerade igenom Makedonien dagligen – nu är siffran uppe i 10.000, skriver Balkan Insight.


Nyheter från förstasidan

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor. Hade fest för 150 personer i början av september.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0