Dags för Manhattanhenge

Publicerad 30 maj 2016 kl 22.45
Av Mattias Albinsson

Kultur. När solen om några timmar går ned i staden New York, USA, inträffar det som kallas "Manhattanhenge" – ett fenomen som fått ökat intresse från allmänheten de senaste åren.

Dela artikeln

Manhattanhenge inträffar när solen, precis innan den går ned, radar upp sig med Manhattans öst-västliga gatunät. I det läget kan solnedgången ses från Manhattans gator, trots de höga byggnader och skyskrapor som finns i stadsdelen.

Fenomenet har populariserats av den afroamerikanske astrofysikern Neil deGrasse Tyson och tilldrar sig allt mer intresse från allmänheten för varje år som går. Tusentals människor ger sig ikväll ut på gatorna för att bevittna och fotografera skådespelet.

Besvikna New York-bor och turister under ett molnigt Manhattanhenge förra året. Foto: Shinya Suzuki

Nu under försommaren infaller fenomenet 29 och 30 maj. Igår, den 29:e, syntes halva solen mellan Manhattans skyskrapor och ikväll kommer hela solen att synas, skriver hollywoodlife.com.

Namnet Manhattanhenge är en referens till det förhistoriska monumentet Stonehenge i Wiltshire i England. Stonehenge, som byggdes för mellan 4.000 och 5.000 år sedan, är konstruerat så att det ligger i linje med midvinter- och sommarsolstånden.

Manhattanhenge inträffar två gånger per år, första gången i slutet av maj och sedan återigen i mitten av juli. Datumen varierar något från år till år, i år kommer Manhattanhenge återigen inträffa 11 och 12 juli.

New York är inte den enda stad där fenomenet kan beskådas. I städer som Chicago, Montreal och Toronto inträffar liknande solfenomen, fast andra dagar på året. I de städerna har fenomenen fått de fantasifulla namnen Chicagohenge, Montrealhenge och Torontohenge.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.