Karina Schous familj tvingades vända vid gränsen.

Danskar på väg till begravning stoppades av svensk gränspolis

Publicerad 17 januari 2021 kl 08.52

Inrikes. En dansk familj på väg via Sverige till den danska ön Bornholm för en begravning stoppades och tvingades vända om vid den svenska gränsen. Det rapporterar TV2 Bornholm.

Gilla artikeln på Facebook

Förra torsdagen avled Karina Schous mamma, som var bosatt på den danska ön Bornholm i södra Östersjön. I onsdagskväll skulle därför Karinas man och barn ta bilen från Själland i Danmark till Bornholm, där Karina redan befann sig, för att delta i begravningen och hjälpa till att städa ur dödsboet.

Men direktfärjan till Bornholm från Själland var, enligt Karina, fullbokad, så familjen hänvisades till att ta färjan via Ystad i Sverige. Karina och hennes man ringde till gränspolisen i Sverige för att ta reda på vilka regler som gäller för att resa till Bornholm via Sverige.

Enligt regelverket är "personer med trängande familjeskäl" undantagna från det rådande inreseförudet till Sverige. En begravning räknas som ett sådant "trängande familjeskäl". Karinas man och barnen coronatestade sig och de hade även ett intyg från en präst på Bornholm om att de är närstående den avlidne och skulle gå på begravning på Bornholm.

Men på den svenska sidan av Öresund tog det stopp. Gränspolisen i Sverige ifrågasatte den danska familjens syfte med sin resa.

– Gränspolisen trodde helt enkelt inte på dem och började ställa frågor till dem om alla möjliga olika saker. Det var som att han försökte avslöja dem med att ljuga. Till slut fick de bara veta att det här kommer inte hända, säger Karina till TV2 Bornholm.

Den danska familjen tvingades därför vända om och åka tillbaka till Själland. Därifrån tog de istället flyget till Bornholm dagen därpå. Bilen hade de egentligen behövt ha med sig för att städa ur mammans bostad och ta med sig saker hem efter begravningen, förklarar Karina.

Ewa-Gun Westford, presstalesman för polisen i Region Syd, förklarar för TV2 Bornholm att gränspoliserna gör en subjektiv bedömning vid gränsen av vilka som släpps in i landet och vilka som stoppas.

– Det är en subjektiv värdering av en mycket sorglig händelse för dem, som ska på begravning. Men när det handlar om att tolka förordningen, så ska det göras mycket restriktivt, säger hon.

– Gränspolisen gjorde bedömningen att de kunde ta sig till Bornholm på annat sätt än att köra i transit genom Sverige.

Händelsen skapar irritation bland de boende på Bornholm eftersom det är en dansk ö som är starkt beroende av fungerande transporter via Sverige. I och med coronapandemin och det svenska inreseförbudet har ön kommit att bli delvis avskuren från omvärlden.

Imorgon kommer därför Bornholmsfrågan tas upp med den danska regeringen för att se om det går att säkra transporterna till och från ön utan att göra sig beroende av Sverige och svenska myndigheters beslut.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur