USA-valet

Donald Trump höll sitt segertal – Hillary Clinton erkänner sig besegrad

Publicerad 9 november 2016 kl 08.48
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump höll vid niotiden, svensk tid, sitt segertal sedan han valts till USA:s nye president.

Gilla artikeln på Facebook

Det var en ovanligt ödmjuk Trump som mötte sina jublande fans i New York. Han inledde med att tacka sina fans och hälsa att han precis pratat i telefon med Hillary Clinton.

– Jag har precis tagit emot ett samtal från statsråd Clinton. Hon gratulerade oss till vår seger och jag gratulerade henne och hennes familj för att de kämpade hårt, sade han.

Hillarys kampanj dog snabbt ut under tisdags­kvällen allt eftersom rapporterna strömmade in från delstaterna. Ett planerat segerfyrverkeri ställdes tidigt in och senare under natten monterades konfetti­maskiner ned.

Trots den tidigare hårda retoriken mellan de båda kandidaterna passade Trump på att vara statsmanna­­mässig när han fortsatte lovorda sin rival.

– Vi är skyldiga henne ett stort tack för hennes tjänst för vårt land, sade han om Hillary och möttes av jubel från en publik som under hela kvällen hånat henne.

Den nyvalde presidenten sträckte även ut en försonande hand till dem som inte röstat på honom och talade om enhet och försoning.

– För er som inte tidigare stöttat mig, och det är en del personer, sade han och möttes av skratt.

– Jag vänder mig till er för er vägledning och hjälp så vi kan samarbeta och ena vårt fantastiska land.

Trump passade även på att lova omfattande infrastruktur­­satsningar och därigenom samtidigt skapa miljoner arbets­tillfällen.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.