Situationen i Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan folkomröstar för att stärka sin makt

Publicerad 15 april 2017 kl 19.01

Utrikes. Imorgon söndag håller Turkiet folkomröstning om en kontroversiell grundlagsändring. Lagändringen skulle ge president Recep Tayyip Erdogan diktatorliknande makt över landet, säger hans motståndare.

Dela artikeln

Om grundlagsändringen röstas igenom innebär det genomgripande förändringar i Turkiets politiska system.

I stället för att makten fördelas mellan olika poster kommer den att koncentreras till presidenten Recep Tayyip Erdogan. Parlamentets politiska inflytande blir betydligt mindre.

Erdogan skulle bli både stats- och regeringschef och premiärministerposten avskaffas. Han kommer få kontroll över såväl lagstiftningen som landets rättsväsende.

Det innebär också att presidentens mandatperiod förlängs med fem år och nollas.

Erdogan, som först styrde Turkiet som premiärminister mellan 2003-2014, och sedan dess som landets president, kommer med den nya grundlagen kunna sitta kvar vid makten ända fram till 2029. Han skulle alltså kunna styra Turkiet i sammanlagt nära 30 år.

Presidenten ges även kontroll över statsbudgeten, rätten att utse de flesta av domarna i Högsta domstolen samt möjligheten att ändra i vissa lagar.

Han skulle också få ensamrätt på att utlysa undantagstillstånd och upplösa parlamentet, skriver Svenska YLE.

Förra sommarens försök till statskupp i Turkiet används som argument för att grundlagsändringen är nödvändig. Dessutom har landet utsatts för flera terrorattacker det senaste året. Under lördagen arbetar nära 35 000 poliser bara i Istanbul.

Erdogan säger att den nya grundlagen kommer göra landet mer stabilt och stärka demokratin. Hans motståndare säger raka motsatsen.

Turkiska jurister och Erdogans politiska motståndare har liknat lagändringen vid en diktatur.

– Det vi inte kan godkänna är att en enda person ska ha så här mycket makt. Det här handlar bara om en man, säger Murat Yilmaz, som varit ordförande för Turkiets näst största jurist- och advokatförbund, Progressiva advokatförbundet, till YLE.

Om grundlagen går igenom kommer den träda i kraft vid nästa val, som egentligen ska hållas 2019. Erdogan väntas dock utlösa nyval, oavsett hur folkomröstningen slutar.

För att vinna folkomröstningen har president Erdogan totalt dominerat massmedierna i Turkiet den senaste tiden. Samtidigt har etermedier i landet sedan midnatt på fredagen förbjudits att rapportera om omröstningen.

– Om Gud vill kommer den här nationen att fira i morgon kväll, sade Erdogan på ett valmöte under lördagen, skriver TT som också påpekar att en ja-seger i omröstningen skulle innebära den största omvälvningen i Turkiet sedan Osmanska rikets fall efter första världskriget.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.