Brexit

Experterna: Nu kraschar bostadsmarknaden

  • Svenskarnas besparingar minskar kraftigt när världens börser störtdyker idag
  • Samtidigt hotas industrijobben när britterna inför tullar mot Sveriges fjärde viktigaste exportmarknad
  • Arbetslösa bolånekunder, amorteringskrav och utraderade besparingar kan nu spräcka bostadsbubblan
Publicerad 24 juni 2016 kl 16.33

Ekonomi. Det är inte bara Londons högvärderade bostadsmarknad som väntas falla rejält efter nattens brexit. Snarare innebär beskedet spiken i kistan för bubblan på den kraftigt övervärderade svenska bostadsmarknaden, enligt experter.

Dela artikeln

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist nämner aktiekursfall i omvärlden som också drar med sig Stockholmsbörsen som en utlösande faktor, som skulle få den svenska bostadsmarknaden att ge vika.

– Så Brexit är, skulle jag vilja säga, ett hot mot den svenska bostadsmarknaden, säger han till Ekonomiekot.

Efter brexit väntas svenskarnas sparkapital minska för dem som äger aktier och fonder. Världens börser har under fredagen fallit rejält, först Londonbörsen på morgonen men även New York börsen föll kraftigt under eftermiddagen svensk tid. Stockholmsbörsen var inget undantag.

– Att agera på det här som privatperson är väldigt svårt. Det blir lätt så att man överreagerar, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till Expressen Dina Pengar.

Brexit hade kunnat ge räntesänkningar i en mer normal värld, men idag är räntan redan nere på noll eller negativ till följd av lågkonjukturen i större delen av Europa. Bolånen kommer alltså inte att sjunka även om marknadsräntorna går ned, enligt Expressen Dina Pengars expert.

Jobben ryker
Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige och den svenska exportindustrins fjärde viktigaste målmarknad. Ett EU-utträde betyder nu sannolikt att handeln med landet sjunker kraftigt, vilket innebär katastrof för många svenska jobb och för de ofta högbelånade bolånekunder som innehar industri­jobben idag.

Det talades redan under fredagen om vilket handelsavtal Storbritannien ska försöka nå med EU, och det lutar åt att det blir ett avtal på WHO:s miniminivå. Om så blir fallet kommer Storbritannien att ha samma handelspolitiska relation till EU som exempelvis Ryssland, vilket innebär ett kraftigt bakslag för den svenska industrin.

Den brittiska tillväxten väntas även backa till följd av brexit samtidigt som pundet faller mot kronan. Tillsammans innebär detta att britternas vilja att köpa – numera dyra – svenskproducerade varor sjunker kraftigt.

Dessutom har omkring 1.100 svenska företag nästan 100.000 anställda i Storbritannien.

– Det skulle få stora konsekvenser även för svensk ekonomi och svenska jobb. Jag kan inte ge någon exakt siffra på hur många jobb som skulle påverkas, men det är många, sade Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren till Expressen den 21 juni.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.