Hör Expressen-journalisten Niklas Svensson berätta sanningen om tidningens kopplingar till AFA.

" />

Hör Expressen-journalisten Niklas Svensson berätta sanningen om tidningens kopplingar till AFA.

" />

Hör Expressen-journalisten Niklas Svensson berätta sanningen om tidningens kopplingar till AFA.

" />

Expressen­journalister deltog i AFA-aktioner

Publicerad 11 december 2013 kl 21.33

Inrikes.Anställda på Expressens redaktion sympatiserar med vänsterextrema grupperingar och har själva deltagit i terrororganisationen AFA:s aktioner. Det uppger Expressens reporter Niklas Svensson.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter Göteborgskravallerna 2001 som Expressen-journalisten Niklas Svensson började granska de vänsterextrema nätverk som legat bakom upploppen, på order direkt av tidningens dåvarande ansvarige utgivare Joachim Berner. Tillsammans med flera kollegor arbetade Svensson i veckor med en stor kartläggning av våldsbenägna vänsterextremister.

Men när reportaget var klart ändrade sig plötsligt Joachim Berner och satte stopp för publiceringen bara några timmar innan artikeln skulle gå i tryck. Berner vägrade gå ut med namn och bild på vänsterextremisterna – trots att tidningen bara två år tidigare hade hängt ut ett stort antal personer med namn och bild i samband med en granskning av högerextremismen i Sverige.

– Jag tyckte att det var fullständigt sanslöst att vi inte skulle publicera namn och bild där. Det handlade ju, menade vi som hade granskat de här människorna, om ett hot mot demokratin även i det fallet, berättar Svensson i ett inslag i Axess TV som sändes våren 2009.

– Det var personer som var dömda för mycket allvarlig brottslighet och som ägnade sig åt allvarlig brottslighet.

Niklas Svensson tror att anledningen till att Joachim Berner stoppade artikeln var att det under researcharbetet hade framkommit vad Svensson beskriver som "obehagliga kopplingar" mellan vänsterextremisterna som granskades och anställda på Expressens redaktion.

– Det fanns personer som sympatiserade med till exempel AFA på vår redaktion. Vi upptäckte när vi sökte igenom artikelarkiv att man mer eller mindre vid olika tillfällen hade hyllat grupperingar som AFA på Expressens kultursida. Vi hittade också andra kopplingar. Vi såg frilansskribenter som arbetade för Expressen som hade deltagit själva vid aktioner där människor hade dömts, säger Svensson.

– Vi hittade människor på Expressens redaktion som hade varit med vid aktioner som AFA hade tagit på sig.

Enligt Niklas Svensson skulle en nazist eller högerextremist som arbetade hos Expressen omedelbart få lämna sin anställning om hans politiska sympatier uppdagades.

– Men så länge du talar om AFA och vänsterextremister då är det på något sätt ok, då kan du arbeta kvar som journalist på en kulturredaktion på en av Sveriges största tidningar.

AFA är en vänsterextrem organisation som har gjort sig skyldig till ett mycket stort antal politiskt motiverade våldsbrott. I flera länder betraktas AFA som en terrororganisation.

Expressens pågående uthängningar av privatpersoner baserar sig på en omfattande åsiktsregistrering av över 6.000 svenskar som tidningen har anlitat den så kallade Researchgruppen för att utföra. Researchgruppen är en vänsterextrem gruppering som tidigare hette AFA Dokumentation och utgjorde en del av AFA.

Researchgruppens frontfigur, som Expressen enligt egen utsago samarbetar med i uthängningsarbetet, är AFA-veteranen Martin Fredriksson. Han är dömd för flera brott – bland annat för att ha slagit en man i huvudet med ett "järnrörsliknande föremål".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0