Patienter på Severo Ochoa de Leganes-sjukhuset i Madrid.

Fler döda i Spanien än i Kina – begär nödhjälp av Nato

Publicerad 25 mars 2020 kl 16.31

Utrikes. Coronaepidemin i Spanien sprider sig i en våldsam fart. Nu har fler dött av viruset i landet än i Kina, där pandemin startade. Situationen är så ansträngd att den spanska regeringen begär humanitär hjälp från Nato.

Gilla artikeln på Facebook

Bara det senaste dygnet har ytterligare 738 personer dött av covid-19 i Spanien och det totala antalet registrerade dödsoffer är nu uppe i 3.434, vilket är fler än i Kina.

Italien, där antalet avlidna per dygn är på en liknande nivå, har dock fortfarande flest dödsfall i världen: 6.820.

I de drabbade områdena i Spanien är sjukvården under mycket hård press. Av de cirka 40.000 bekräftat smittade är 14 procent vårdpersonal, skriver The Guardian.

En uppmärksammad video från ett överbelastat sjukhus i Madrid visar hur hostande patienter ligger på filtar på golvet i korridorerna.

Spanien har nu begärt humanitärt stöd av militäralliansen Nato och vädjar om att få välbehövlig vårdutrustning. Landets begäran gäller 450.000 andningsskydd, 500.000 snabbtestkit, 500 ventilatorer och 1,5 miljoner kirurgiska masker, skriver AFP.


Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0