Foto: Faksimil annons

Flyktingslottet i Glava oroar kommunen

Publicerad 20 september 2012 kl 22.47

Inrikes.Migrationsverkets planer på att förvandla Glava slott till ett flyktingslott för araber och afrikaner väcker oro bland kommunpolitiker i Arvika. I ett brev till Migrationsverket kräver man därför att myndigheten lägger korten på bordet om Glavas framtid.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har tidigare i ett par artiklar kunnat berätta om hur Migrationsverket i hemlighet gått bakom ryggen på Arvika kommun och mörkat sin plan att hyra Glava slott av en okänd näringsidkare för att där kunna härbärgera över 200 asylsökare.

"Bristande dialog"
Arvika kommun, som hittills har fått knapphändig information från Migrationsverket, är inte nöjd med den situation som man hastigt och mindre lustigt har hamnat i.

Kommunpolitikerna har därför författat ett brev till Migrationsverket i vilket man uttrycker oro över att bli påtvingade de kostnader och sociala utmaningar som ett stort asylboende för med sig.

- Vår kritik gäller brist på dialog med och information till berörda medborgare och myndigheter. Vi förutsätter att Migrationsverket tar initiativ till en sådan dialog före ett eventuellt öppnande, skriver Arvika kommun i ett pressmeddelande.

Asylslottet kommer när det fullbelagt att per dag kosta svenska skattebetalare 380 000 kronor, eller 11 miljoner kronor per månad.

Skenande socialbidragskostnader
Det finns skäl för Arvika att oroa sig ekonomiskt, då läget redan idag ser mörkt ut för kommunen vad det gäller socialbidragskostnader. För hela 2012 har man budgeterat med 22,3 miljoner kronor, men under årets tre första månader hade redan mer än en tredjedel av den summan betalats ut.

– Som det ser ut nu ligger vi inte bra till gentemot budget, konstaterar Åge Zetterberg, avdelningschef på socialtjänsten i Arvika, till Värmlands Folkblad.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.