Fallet Julian Assange

FN-organ: Assange har rätt till skadestånd och vårt beslut är bindande

Publicerad 5 februari 2016 kl 13.49
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Sverige och Storbritannien är skyldiga att betala skadestånd till Julian Assange, slår FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden fast i en rapport idag. Arbetsgruppens beslut är bindande, men det är oklart om regeringarna i de båda länderna tänker följa beslutet.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat brittiska BBC rapport­erade under gårdagen om innehållet i den rapport som offentliggjordes först idag. Men redan innan rapporten släpptes gick den brittiska regeringen ut och meddelade att den inte delar FN-organets bedömning.

I ett förtydligande riktat till media skriver arbetsgruppen att dess yttrande i fallet Assange, som framförallt går ut på att Assange ska försättas på fri fot omedelbart, är juridiskt bindande då det grundar sig på internationell rätt.

FN-organet understryker dessutom att de "har mandat att utreda anklagelser om att enskilda godtyckligt berövats sina friheter på ett sätt som inte är förenligt med internationella mänskliga rättigheter och att rekommendera åtgärder såsom frisläppanden och ersättningar".

Inget enhälligt beslut
FN-organets beslut är inte enhälligt. En av ledamöterna, Leigh Toomey, valde att avstå från att delta i beslutet då hon är australiensisk medborgare, vilket även Assange är, och därför inte anser sig vara opartisk. En annan av ledamöterna var skiljaktig då denne inte anser att Assanges situation faller inom ramen för vad som kan anses vara ett frihetsberövande.

Arbetsgruppen består totalt av fem ledamöter, en vardera från Sydkorea, Australien, Mexiko, Benin och Ukraina.

Fallet Assange
Julian Assange anhölls av en jouråklagare misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande under ett Sverigebesök i augusti 2010 efter att ha anklagats av två feminister som båda haft oskyddat sex med honom. Ordinarie åklagare Eva Finné hävde dock anhållandet inom ett dygn, den 21 augusti, och lade fyra dagar senare ned våldtäktsutredningen.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, sade hon i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida som numera tagits bort.

Våldtäktsutredningen mot Assange återupptogs av överåklagare Marianne Ny den 1 september och han begärdes häktad i sin frånvaro den 18 november. I februari 2011 beslutade en brittisk domstol att Assange skulle utlämnas till Sverige, ett beslut som han överklagat upprepade gånger hela vägen till Storbritanniens högsta domstol.

Sedan sommaren 2012 bor Assange på Ecuadors ambassad i London där han sökt och beviljats politisk asyl. Han är rädd att han, om han utlämnas till Sverige, kommer att utlämnas av Sverige till USA där han är anklagad för spioneri på grund av sitt engagemang i WIkiLeaks.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Här landar nödhjälpen från Putin i New York

Trump: "Väldigt snällt av dem.". Ett plan fullt av respiratorer, handsprit och skyddsmasker har landat på JFK Airport.0 

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0