Fallet Julian Assange

FN-organ: Assange har rätt till skadestånd och vårt beslut är bindande

Publicerad 5 februari 2016 kl 13.49
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Sverige och Storbritannien är skyldiga att betala skadestånd till Julian Assange, slår FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden fast i en rapport idag. Arbetsgruppens beslut är bindande, men det är oklart om regeringarna i de båda länderna tänker följa beslutet.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat brittiska BBC rapport­erade under gårdagen om innehållet i den rapport som offentliggjordes först idag. Men redan innan rapporten släpptes gick den brittiska regeringen ut och meddelade att den inte delar FN-organets bedömning.

I ett förtydligande riktat till media skriver arbetsgruppen att dess yttrande i fallet Assange, som framförallt går ut på att Assange ska försättas på fri fot omedelbart, är juridiskt bindande då det grundar sig på internationell rätt.

FN-organet understryker dessutom att de "har mandat att utreda anklagelser om att enskilda godtyckligt berövats sina friheter på ett sätt som inte är förenligt med internationella mänskliga rättigheter och att rekommendera åtgärder såsom frisläppanden och ersättningar".

Inget enhälligt beslut
FN-organets beslut är inte enhälligt. En av ledamöterna, Leigh Toomey, valde att avstå från att delta i beslutet då hon är australiensisk medborgare, vilket även Assange är, och därför inte anser sig vara opartisk. En annan av ledamöterna var skiljaktig då denne inte anser att Assanges situation faller inom ramen för vad som kan anses vara ett frihetsberövande.

Arbetsgruppen består totalt av fem ledamöter, en vardera från Sydkorea, Australien, Mexiko, Benin och Ukraina.

Fallet Assange
Julian Assange anhölls av en jouråklagare misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande under ett Sverigebesök i augusti 2010 efter att ha anklagats av två feminister som båda haft oskyddat sex med honom. Ordinarie åklagare Eva Finné hävde dock anhållandet inom ett dygn, den 21 augusti, och lade fyra dagar senare ned våldtäktsutredningen.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, sade hon i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida som numera tagits bort.

Våldtäktsutredningen mot Assange återupptogs av överåklagare Marianne Ny den 1 september och han begärdes häktad i sin frånvaro den 18 november. I februari 2011 beslutade en brittisk domstol att Assange skulle utlämnas till Sverige, ett beslut som han överklagat upprepade gånger hela vägen till Storbritanniens högsta domstol.

Sedan sommaren 2012 bor Assange på Ecuadors ambassad i London där han sökt och beviljats politisk asyl. Han är rädd att han, om han utlämnas till Sverige, kommer att utlämnas av Sverige till USA där han är anklagad för spioneri på grund av sitt engagemang i WIkiLeaks.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0