Fredrik Reinfeldt och Batman – samma person?

Fredrik Reinfeldts nya jobb: Bekämpa brott – liknas vid Batman

Publicerad 12 juni 2017 kl 12.56

Inrikes. Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har fått ett nytt jobb. Han ska leda en så kallad trygghetskommission som ska arbeta med brottsförebyggande åtgärder. I Aftonbladet liknas han vid Batman.

Gilla artikeln på Facebook

I augusti 2014 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt ett sommartal där han uppmanade svenska folket att välkomna de massiva asylströmmar som förväntades under kommande år.

Svenskarna skulle "öppna sina hjärtan", enligt Reinfeldt, oavsett vad de ekonomiska konsekvenserna blev.

I dagens SvD pekar tidningens ledarskribent Ivar Arpi ut den stora asylinvandringen som orsaken till kvinnors nya otrygghet i Sverige.

"Året före [2016] kom över 35 000 ensamkommande – de flesta män från länder som Afghanistan, Eritrea och Somalia. Och det är ingen vild gissning att tiotusentals unga män från kulturer med en helt annan kvinnosyn än den som generellt råder här, kan få konsekvenser för kvinnor", skriver han.

I varenda kartläggning som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) gjort av vilka som begår sexualbrott i Sverige är män med utländsk bakgrund kraftigt överrepresenterade, konstaterar Ivar Arpi. Samtliga av de identifierade gärningsmännen som begick övergrepp mot kvinnor under Musikfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården 2015 hade utländsk bakgrund, fortsätter han.

Nu ska Fredrik Reinfeldt, den person som uppmanade till och banade väg för denna invandring, leda en så kallad "trygghetskommission" som lanserats av branschorganisationen Svensk Försäkring.

Enligt ett pressmeddelande så ska Reinfeldt styra kommissionens arbete, som handlar om "hur hanterar samhället en negativ brottsutveckling, färre uppklarade brott och en tilltagande otrygghet".

Under en pressträff på måndagen presenterade Fredrik Reinfeldt och Christina Lindenius, vd för Svensk Försäkring, Trygghetskommissionen och dess uppdrag.

Kommissionens arbete ska bli att lägga fram förslag för hur fler brott ska kunna lösas, hur den ökade oron att utsättas för brott ska kunna minskas samt hur den negativa brottsutvecklingen i landet ska brytas.

Aftonbladets Lena Mellin liknar Fredrik Reinfeldt och hans nya uppdrag vid Batman, "den superstarka seriefiguren vars föräldrar dödas av en rånare och som därefter ägnar sitt liv åt att bekämpa brottsligheten", skriver hon i en kolumn idag.

Enligt Mellin innebär detta att Reinfeldt är tillbaka i politiken.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0