Dalahästen från Prästgårdshyttorna.

Grävde fram gammal dalahäst i Falun

Publicerad 12 juli 2020 kl 10.22

Vetenskap. Under fredagen hittades en dalahäst vid en arkeologisk undersökning av Prästgårdshyttorna i Falun. Det tros vara en av de äldsta målade dalahästarna som man har kännedom om.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid vattenkraftkonstruktioner avsedda för driften av kopparhyttor som den lilla hästen grävdes fram.

Vattnet i Hyttbäcken drev de så kallade Prästgårdshyttorna, med anor från medeltiden, som nu undersöks av Arkeologerna vid Statens historiska museer.

– Strax efter ett av skoptagen såg jag en konstig kontur och rusade snabbt ner, säger arkeologen Torbjörn Holback, som gjorde fyndet, till SVT Nyheter Dalarna.

Trähästar har tillverkats sedan åtminstone 1100-talet, men det var i början av 1800-talet man började måla dem i Dalarna. Vid världsutställningen i New York 1939 blev dalahästen världsberömd. Dalarnas museum i Falun har en stor samling äldre dalahästar.

Den nu funna dalahästen verkar vara rödmålad, med sadel, man och remtyg i en mörkare färg. Den tycks även ha dekor i en ljus färg. Preliminärt kan fyndet dateras till 1800-talet, och dalahästen kan alltså enligt Arkeologerna höra till de äldre bemålade.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.