USA-valet

Här förklarar Trump krig mot Israellobbyn

Publicerad 7 december 2015 kl 13.02

Utrikes. Den amerikanske invandringskritikern och presidentkandidaten Donald Trump väckte heta känslor när han talade inför republikanernas mest inflytelserika judiska intresseorganisation i veckan.
 – Ni kommer aldrig att stödja mig för jag vill inte ha era pengar, sade Trump bland annat till åhörarna.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på torsdagen som Donald Trump talade inför Republican Jewish Coalition, en lobbyorganisation som enligt Glenn Greenwalds nättidning The Intercept är finansierad av kasinomogulen och Israelvännen Sheldon Adelson.

Trump inledde sitt tal med att bedyra sin stora kärlek till Israel men kom sedan in på temat karriärpolitiker och köpta ledamöter i den amerikanska kongressen. Efter att ha hånat sin motkandidat Jeb Bush, som är favoriten bland amerikanska judar och som har fått 135 miljoner dollar i donationer, vände sig Trump direkt till publiken.

– 135 miljoner dollar betyder att han är fullständigt kontrollerad av dem som gav honom pengarna. Och det är därför ni aldrig kommer att ge ert stöd till mig. Men det är okej... ni vill ju ha er egen politiker som ni kan kontrollera. Det är helt okej. Jag förstår er, sade Trump till de samlade judarna.

Sedan fortsatte presidentkandidaten med att berätta att han själv donerat stora belopp till yrkespolitiker inom det amerikanska etablissemanget utan att ens ha fått ett tackkort tillbaka. Han välkomnade allt eventuellt stöd han kunde få från publiken men sade samtidigt att han inte ville ha deras pengar.

Men det var först i frågestunden efter talet som det verkligen hettade till under mötet. Burop hördes i publiken när Trump vägrade svara på om han tänkte tvinga Israel att krympa sitt territorium till 1967 års gränser, något som George Bush lovat att aldrig tvinga Israel att göra, och att dela upp Jerusalem i två delar. Två viktiga steg i en tänkt framtida fredsuppgörelse som merparten av världens icke-västliga länder har ställt sig bakom.

– Jag vill vänta med de frågorna tills jag träffat Benjamin Netanyahu nästa vecka, sade Donald Trump medan arga röster hördes vråla burop från publiken.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.