Nedskjutningen av MH17

Här lägger ryssarna korten på bordet om flygkraschen

Ryska satellitbilder uppges visa:

  • Regeringen i Kiev var de enda som hade Buk-system placerade inom räckhåll för att skjuta ned planet
  • Planet följdes av ukrainskt jaktflyg – något Kiev förnekat
  • Kiev driftsatte sina Buk-system i området strax före kraschen – dagen efter var de borta
Publicerad 23 juli 2014 kl 15.15

Utrikes. Ryssland släppte under måndagen en lång genomgång av de underrättelseuppgifter som den ryska försvarsmakten har samlat in i samband med den dödliga flygkraschen i Ukraina. Chefen för den ryska generalstabens operativa ledning, generallöjtnant Andrej Kartopolov, presenterade flera frågor till USA och Ukrainas regering med anledning av de uppgifter som framkom under genomgången.

Dela artikeln

Enligt Kartopolov har Ryssland aldrig levererat luftvärnssystem av typen Buk-M1 eller några andra vapensystem till separatisterna i östra Ukraina. Istället pekar mycket på att det var ukrainsk militär som sköt ned det malaysiska Boeing 777-planet MH17, visar uppgifter som presenterades på måndagen.

Den 17 juni hade den ukrainska regeringens trupper baserat fem luftvärnsbatterier av typen Buk i det område där MH17 sköts ned, mycket nära det territorium som separatisterna kontrollerar. Direkt efter kraschen försvann batterierna, visar satellitbilderna från den ryska försvarsmakten. På en bild från 14 juli syns ett Buk-system som är placerat åtta kilometer nordväst om Luhansk med två missiler. Den 17 juli togs nya bilder men då saknades missilerna, vilket enligt Kartapolov beror på att de då hade flyttats till Zaroshchinskoye, ca 50 kilometer öster om Donetsk.

I underrättelsematerialet ingick även radarbilder som visar hur ett hittills okänt ukrainskt jaktplan närmade sig MH17 strax innan det sköts ned. De ryska flygkontrollsystemen registrerade hur ett jetplan, sannolikt av typen Su-25, plötsligt steg och närmade sig det malaysiska passagerarplanet.

– Det flög på ett avstånd av tre till fem kilometer från Boeing-planet, säger generallöjtnant Andrei Kartapolov om det ukrainska stridsplanet.

Enligt Kartapolov kan en Su-25 skjuta ned andra flyg på upp till 12 kilometers avstånd, med garanterad träff inom 5 kilometer, med hjälp av sina jaktmissiler av typen R60.

– Vi vill att Kiev förklarar vad deras stridsflyg gjorde på nästan samma höjd vid nästan samma tidpunkt som passagerarflyget passerade, säger Andrei Kartapolov och påminner om att Ukraina har förnekat att de överhuvudtaget hade några stridsflyg uppe i området när MH17 sköts ned.

Ryssland tänker nu överlämna alla uppgifter om katastrofdagen samt satellitbilder på ukrainska luftvärnssystem i de sydöstra regionerna till internationella utredare. Man uppmanar USA att gör samma sak och noterar att en amerikansk spionsatellit som är speciellt inriktad på att identifiera missilavfyrningar passerade över Ukraina i samma ögonblick som planet sköts ned. USA hävdar dock att man "inte vet" vem som sköt ned planet men att alla spår leder till Ryssland "på ett eller annat sätt". Vid en presskonferens med Pentagon i veckan nöjde man sig dock med att slå fast att planet sannolikt skjutits ned "med hjälp av utrustning tillverkad i Ryssland", medan anonyma amerikanska myndighetskällor uttalat sig betydligt mer precist i framförallt Washington Post och Wall Street Journal.

På onsdagen släppte amerikanska myndigheter ett svar på de ryska satellitbilderna, som i huvudsak bestod av skärmdumpar där rebeller tog på sig nedskjutningen på Twitter och Facebook, eller av inspelade telefonsamtal där påstådda rebeller tar på sig skulden för nedskjutningen.

"De bevis som framfördes gjorde emellertid inte att påståendet om rysk inblandning i nedskjutningen blev mer styrkt än tidigare", konstaterar Wall Street Journal.

Tidigare överlämnades de så kallade svarta lådorna av separatisterna till malaysiska utredare, som nu har sänt färdskrivarna till Storbritannien för analys.


Nyheter från förstasidan

Åkesson vill ge bort 50 miljarder till Ukraina

Tjafset med Magdalena Andersson. Tävlar om vem som vill skänka bort mest svenska pengar och vapen.0 

Ekonominyheter

Styrelseproffs mörkar Viaplay i sitt cv efter kraschen

Körde bolaget i botten.. Nu suddar Pernille Erenbjerg i sin cv på Linkedin.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.