Här spöar pyromanen tre poliser och en väktare – går sedan lugnt från platsen

Publicerad 2 april 2017 kl 17.26

Inrikes. Tre kvinnliga poliser och en manlig väktare. Alla åkte de på stryk när en ensam och obeväpnad bråkstake skulle gripas för att ha satt eld på några föremål på ett asylboende i Stockholm för två veckor sedan. Nu visar en video vad som hände den aktuella morgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Videon visar en händelse den 20 mars i år då polisen under morgonen fick larm om en brand på asylboendet i Fagersjö söder om Stockholm. Sedan den lades upp av en Facebook-användare vid 11-tiden idag har den fått över en miljon visningar.

I videon syns en man kasta en sten i vindrutan på en polisbil som anländer, varpå rutan krossas och tre kvinnliga poliser kastar sig ur bilen för att gripa mannen.

Kvinnorna misslyckas dock med att få ned honom på marken och sätta på honom handbojor. En annan invandrare ingriper då på kvinnornas sida och brottar ned mannen på marken, men inte heller då lyckas poliskvinnorna få på honom handbojor innan han är uppe igen och bråkar vidare. Poliserna använder pepparspray men utan resultat.

Efter en stund kommer en manlig väktare och ingriper även han på polisernas sida. De fyra personerna lyckas dock inte omhänderta mannen som istället slår sig fri och lugnt går från platsen.

Mannen som kunde gripas senare visade sig ha satt eld på lite föremål utomhus i form av kläder och pappershögar.

Förutom mordbrand misstänks han nu för skadegörelse, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och ofredande.

En polis och en väktare skadas i tumultet och fick lindriga skador.

På nätet är många arga över händelsen och i utlandet väcker videon skratt och förvåning.

Den svenska polisen bedriver alltsedan 1990-talet ett mycket omfattande jämställdhets­arbete och har storsatsat på att rekrytera kvinnor till yttre tjänst. Utvecklingen har drivits från högsta polisiära nivå av pionjärer som den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg, men också fått kritik för att innebära sänkta fysiska krav med säkerhetsproblem och risker för övervåld och onödig vapenanvändning till följd.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0