Hatat Windows 8 fick uppföljare

Publicerad 1 oktober 2014 kl 06.07

Ekonomi. På tisdagkvällen svensk tid visade programvaruföretaget Microsoft upp nästa version av Windows, operativsystemet som har fått skarp kritik sedan lanseringen av den nuvarande versionen Windows 8.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya versionen heter Windows 10 – nummer nio hoppar man alltså över – och innebär såvitt gäller användargränssnittet i huvudsak en återgång till gamla Windows 7.

Med Windows 8 ville Microsoft skapa samma användarupplevelse på smarta telefoner som på arbetsdatorer, där man även på datorn skulle få möjlighet att "svepa" sig fram mellan programmen, som bytte namn till "appar", alltid ville köras i helskärm och – precis som på mobiltelefonen – inte alltid är särskilt lätta att stänga av.

Windows 8 blev ett fiasko på skrivbordet vilket solkade ned operativsystemets rykte även på smarta telefoner och surfplattor. Nu återgår därför Microsoft till en mer traditionell skrivbordsmiljö.

Den klassiska startmenyn kommer tillbaka och det blir möjligt att slippa det kritiserade lapptäcket av så kallade "appar" som dyker upp i helskärmsformat titt som tätt när man använder Windows 8.

Windows 8:s fokus på animerade helskärmsupplevelser har framförallt fått kritik från företagsanvändare, som menar att det klassiska Windows-skrivbordet var mer produktivt. Och med Windows 10 har Microsoft framförallt satsat på att återvinna företagsanvändarnas förtroende. 

– Windows 10 har ett väldigt genomtänkt sätt att separera företagsdata och privata filer på alla enheter det körs på, sade Terry Myerson som presenterade Windows-versionen under eventet på tisdagen.

– Windows 10 kommer att bli vår bästa företagsplattform någonsin.

Windows 10 kommer att släppas till konsumenter under senare delen av 2015.


Nyheter från förstasidan

Polisen: Talet om somalier och IQ inte olagligt

Hatbrottsgruppen oväntade beslut. "Om vi tänker oss en somaliska med 70 i IQ och burka."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.