Hela Stockholm i lågor i natt - åtta gripna

Publicerad 22 maj 2013 kl 07.24

Inrikes.Tyresö, Husby, Tensta, Kista, Jakobsberg, Sollentuna, Norsborg, Vårberg, Skarpnäck, Skärholmen, Fittja, Bredäng, Flemingsberg och Skarpnäck. Natten mot onsdagen utbröt oroligheter i nästan samtliga av Stockholms norra och södra förorter. Åtta personer har gripits enligt uppgifter nu på morgonen.

Gilla artikeln på Facebook

I Jakobsberg attackerades polisstationen med stenkastning och annan vandalisering strax efter midnatt. Rutor krossades och strax intill stod brinnande bilar. När polisen kom till platsen möttes de av stenkastande ungdomar som försökte hindra dem från att rädda sin polisstation.

– Innan vi hade kommit fram hade man attackerat polisstationen och haft sönder ett tiotal fönsterrutor på polisstationen, säger Charlotte Bengtsson på polisen till Aftonbladet.

Samtidigt brändes flera containerar, bilar och andra föremål i Jakobsbergs centrum som i perioder såg ut som en ren krigszon. Förövarna gav sig även på Handelsbankens kontor där rutor krossades och inredning slogs sönder.

I bostadsområdet Söderhöjden i Jakobsberg brändes samtidigt flera bilar på en parkeringsplats.

Lars Byström vid Stockholmspolisens länskriminalpolisavdelning uppger för Aftonbladet att det senaste dygnet har varit mer komplext än tidigare och att man under natten har haft en spridning av problemen också till de södra delarna av länet.

De tände eld på bilar och när räddningstjänsten kom fram för att släcka bränderna möttes de av en folkmassa som kastade sten på dem. Enligt Lars-Åke Stevelin, insatsledare vid räddningstjänsten i Södertörn, valde man då att "backa undan från platsen" eftersom man är ovan vid att hantera stenkastning i den omfattning som ägde rum.

Totalt ska åtta personer har gripits under natten, uppger en talesman för polisen för Expressen. I Kista greps tre män misstänkta för förberedelse till skadegörelse då de bar med sig tändvätska.

Tidigt på morgonen brann fortfarande Konst- och hantverksföreningen i Husby gård fortfarande kraftigt, enligt SR P4.

– Jag vet inte om det är själva boningshuset eller någon mangårdsbyggnad men det stämmer att en byggnad på Husby gård… Jag tror inte att man är klar med släckningen där, uppgav en talesman för polisens ledningscentral i telefon till Fria Tider inatt.

Svenskt kulturarv brinner – Husby gård från 1800-talet i lågor.

Den som anlade branden mot Husby gård har enligt polisen gripits misstänkt för grov mordbrand. Utöver de tre gripna i Kista har ytterligare tre personer gripits för förberedelse till skadegörelse och en för förberedelse till grov misshandel, enligt Ekot i P4.

På Igelbäcksskolan i Kista och på Lillholmsskolan i Vårberg utbröt bränder. Kravallutrustad polis patrullerade vid 01-tiden gatorna i Kista men ingrep inte i oroligheterna.

Flera fordon rapporterades stå i brand i området runt Kista åtminstonde fram till tretiden på natten, bland annat vid Ärvingeskolan mitt i Kista centrum där en bil brändes ut totalt.

Gör som tusentals andra - "gilla" Fria Tider på Facebook;


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.