Foto: Holger.Ellgaard/CC-BY-SA

Ilska och oro på SVT när journalister flyttas ut i mångkulturen

Publicerad 20 februari 2014 kl 11.38

Inrikes.För att skapa mer mångfald i rutan startar SVT lokalavdelningar på platser som Rosengård, Angered och Södertälje. Men den nya förortssatsningen möts av hårdnackat motstånd av journalisterna själva, som hellre stannar kvar i Stockholms innerstad.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt kommer SVT att utöka antalet regionala redaktioner från 27 till 35. Enligt SVT:s vd Eva Hamilton handlar satsningen om att bättre spegla det nya Sverige.

–?Det står i vårt sändningstillstånd att vi ska spegla Sverige, men det gör vi inte längre. Vi börjar bli obsoleta. Sedan 70-talet har en och en halv miljon människor från andra länder kommit till Sverige, sade Hamilton till DN i oktober.

Men bland journalisterna på SVT blev det riktigt sura miner när det stod klart att de riskerade att skickas rakt ut i mångfalden.

I ett uttalande som Dagens Media har publicerat kräver Unionenklubben på SVT att planerna ska stoppas. Klubben listar en rad nackdelar med satsningen – bland annat att flytten till förorten kommer att innebära att journalistiken får mer fokus på brottslighet och mindre på politik.

"Som planerna nu ser ut kommer fokus att flyttas mot blåljusnyheter och bort från politik, analys och sammanhang", klagar journalisterna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0