Foto: Holger.Ellgaard/CC-BY-SA

Ilska och oro på SVT när journalister flyttas ut i mångkulturen

Publicerad 20 februari 2014 kl 11.38

Inrikes.För att skapa mer mångfald i rutan startar SVT lokalavdelningar på platser som Rosengård, Angered och Södertälje. Men den nya förortssatsningen möts av hårdnackat motstånd av journalisterna själva, som hellre stannar kvar i Stockholms innerstad.

Gilla artikeln på Facebook

Totalt kommer SVT att utöka antalet regionala redaktioner från 27 till 35. Enligt SVT:s vd Eva Hamilton handlar satsningen om att bättre spegla det nya Sverige.

–?Det står i vårt sändningstillstånd att vi ska spegla Sverige, men det gör vi inte längre. Vi börjar bli obsoleta. Sedan 70-talet har en och en halv miljon människor från andra länder kommit till Sverige, sade Hamilton till DN i oktober.

Men bland journalisterna på SVT blev det riktigt sura miner när det stod klart att de riskerade att skickas rakt ut i mångfalden.

I ett uttalande som Dagens Media har publicerat kräver Unionenklubben på SVT att planerna ska stoppas. Klubben listar en rad nackdelar med satsningen – bland annat att flytten till förorten kommer att innebära att journalistiken får mer fokus på brottslighet och mindre på politik.

"Som planerna nu ser ut kommer fokus att flyttas mot blåljusnyheter och bort från politik, analys och sammanhang", klagar journalisterna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Löfven i kampanjfilm för globalisternas nya kodord

"Great Reset", "Build Back Better".... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Corona fortsätter öka i Västsverige

Rekordmånga smittade förra veckan.. "Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur