USA:s bombning av MSF-sjukhus
Ruinerna av sjukhuset efter attacken.

Inget åtal för USA:s sjukhusmassaker i Afghanistan

Publicerad 29 april 2016 kl 19.47
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det blir inget åtal för USA:s massaker mot Läkare utan gränsers (MSF) sjukhus i Kunduz, Afghanistan i oktober förra året. Det meddelar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon idag.

Dela artikeln

Vid attacken natten till den 3 oktober dödades 42 människor – 24 patienter, 14 MSF-anställda och fyra stycken ur den övriga personalen. MSF evakuerade sin internationella sjukhuspersonal nästföljande morgon och sjukhuset har varit stängt sedan dess.

Läkare utan gränser har hela tiden krävt att en oberoende utredning tillsätts och har kallat attacken för ett krigsbrott. Men Pentagon avfärdar de kraven och uppger att ingen kommer åtalas för attacken, skriver AP.

USA:s militär erkänner däremot att fel begåtts, men att det beror på den "mänskliga faktorn". 16 anställda inom den amerikanska militären kommer därför få reprimander som i värsta fall kan påverka deras militära karriärer. Bland dem en tvåstjärnig general som inte anses ha gjort tillräckligt för att undvika att attacken genomfördes.

USA hävdade direkt efter attacken att talibaner besköt amerikanska styrkor från sjukhusområdet och att det var orsaken till att sjukhuset attackerades. MSF har tillbakavisat de påståendena och uppger att organisationen hela tiden hade kontroll över sjukhusområdet och att natten i övrigt var ovanligt lugn även utanför området innan helvetet bröt lös och amerikanska stridsplan gick till attack.

MSF släppte en egen kort rapport en månad efter attacken som tar upp en rad märkliga omständigheter som tyder på att attacken var medveten. Två dagar innan attacken hörde amerikanska militären av sig och frågade om några talibaner "gömde sig" på något av deras sjukhus. MSF svarade att de vårdade flera talibaner, liksom civila, på sina sjukhus och att det enligt internationell rätt är fredat område.

Nästföljande dag satte MSF upp två extra flaggor på sjukhusbyggnadernas tak för att tydligt markera dem som sjukhus. Tidigare hade sjukhuset bara en sjukhusflagga.

Bara timmar innan attacken hörde franska och australiska diplomater av sig och talade om en hotbild mot MSF:s utländska vårdpersonal. Framför allt talades om en risk för att de kunde bli kidnappade.

MSF mötte hotet med att låta över hundra vårdanställda sova på sjukhuset för att de skulle känna sig säkrare. Klockan tio på kvällen den 2 oktober sov över hundra sjukhusanställda i sjukhusets källare – fyra timmar senare gick de amerikanska stridsplanen till attack.


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.