Invandringen har ökat hittills i år

Publicerad 4 februari 2020 kl 10.25

Inrikes. Sammanlagt 8.382 personer fick förstagångs­uppehålls­tillstånd i Sverige i januari 2020, vilket är en ökning jämfört med i januari ifjol. Indier är den största gruppen, och asylskälen skiljer sig kraftigt åt mellan olika nationaliteter.

Gilla artikeln på Facebook

© Migrationsverket

Invandring januari 2020. (Klicka för större bild.)

Invandringen i januari i år ökade med 2,5 procent jämfört med januari ifjol. I år beviljades 8.382 förstagångsuppehållstillstånd. I januari ifjol beviljades 8.173 sådana tillstånd.

Enligt Migrationsverkets nya statistik för januari är gruppen som Migrationsverket räknar in under arbetskraft från tredje världen, utanför EU/EES, nu mer än två och en halv gång så stor som de som får uppehållstillstånd på grunder kopplade till asylsystemet.

De största invandrargruppen i januari var indier med 1.084 invandrare, följt av afghanerna som utgjorde 805 invandrare, syrierna som var 621 och pakistanierna som var 477.

Bland afghanerna var det bara 13 personer som fick uppehållstillstånd som "arbetstagare" medan 541 personer får stanna med hänvisning till den så kallade gymnasielagen.

Bland indierna var det 478 personer som fick uppehållstillstånd som arbetstagare och 397 personer som fick uppehållstillstånd som anhöriga till så kallade arbetskraftsinvandrare.

Bland pakistanierna har 162 personer av allt att döma fått uppehållstillstånd på grund av att de redan har det i ett annat EU-land. 77 pakistanier får uppehållstillstånd eftersom de börjat studera och 45 pakistanier får stanna som studentanhöriga. Av någon anledning är det mer än dubbelt så många pakistanier, 59 stycken, som fick stanna som anhöriga till arbetskraftsinvandrare än de som får stanna för att de säger sig ha fått ett arbete med minst 13.000 kronor i månadslön (24 personer).

Bland syrierna var en stor grupp nyfödda barn till syrier som fått permanent uppehållstillstånd men ännu ej medborgarskap i Sverige. De var i januari 162 personer. Migrationsverket har även delat ut uppehållstillstånd till 62 syrier som de flugit iväg och hämtat till Sverige som "kvotflyktingar". Utöver kvotflyktingarna var det 143 syrier som fick permanenta uppehållstillstånd med något annat så kallat "asylskäl". Totalt 216 syrier anhöriginvandrade under januari men bara 14 personer fick uppehållstillstånd som arbetskraft.


Ädelmetallerna

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Mer från Inrikes

SD-kravet: Hissa Israels flagga över Rosenbad

Vill se främmande statens fana på Sveriges regeringskansli.. "Björn Söder har skickat in en begäran om detta till regeringen."0 

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus