Invandringen har ökat hittills i år

Publicerad 4 februari 2020 kl 10.25

Inrikes. Sammanlagt 8.382 personer fick förstagångs­uppehålls­tillstånd i Sverige i januari 2020, vilket är en ökning jämfört med i januari ifjol. Indier är den största gruppen, och asylskälen skiljer sig kraftigt åt mellan olika nationaliteter.

Gilla artikeln på Facebook

© Migrationsverket

Invandring januari 2020. (Klicka för större bild.)

Invandringen i januari i år ökade med 2,5 procent jämfört med januari ifjol. I år beviljades 8.382 förstagångsuppehållstillstånd. I januari ifjol beviljades 8.173 sådana tillstånd.

Enligt Migrationsverkets nya statistik för januari är gruppen som Migrationsverket räknar in under arbetskraft från tredje världen, utanför EU/EES, nu mer än två och en halv gång så stor som de som får uppehållstillstånd på grunder kopplade till asylsystemet.

De största invandrargruppen i januari var indier med 1.084 invandrare, följt av afghanerna som utgjorde 805 invandrare, syrierna som var 621 och pakistanierna som var 477.

Bland afghanerna var det bara 13 personer som fick uppehållstillstånd som "arbetstagare" medan 541 personer får stanna med hänvisning till den så kallade gymnasielagen.

Bland indierna var det 478 personer som fick uppehållstillstånd som arbetstagare och 397 personer som fick uppehållstillstånd som anhöriga till så kallade arbetskraftsinvandrare.

Bland pakistanierna har 162 personer av allt att döma fått uppehållstillstånd på grund av att de redan har det i ett annat EU-land. 77 pakistanier får uppehållstillstånd eftersom de börjat studera och 45 pakistanier får stanna som studentanhöriga. Av någon anledning är det mer än dubbelt så många pakistanier, 59 stycken, som fick stanna som anhöriga till arbetskraftsinvandrare än de som får stanna för att de säger sig ha fått ett arbete med minst 13.000 kronor i månadslön (24 personer).

Bland syrierna var en stor grupp nyfödda barn till syrier som fått permanent uppehållstillstånd men ännu ej medborgarskap i Sverige. De var i januari 162 personer. Migrationsverket har även delat ut uppehållstillstånd till 62 syrier som de flugit iväg och hämtat till Sverige som "kvotflyktingar". Utöver kvotflyktingarna var det 143 syrier som fick permanenta uppehållstillstånd med något annat så kallat "asylskäl". Totalt 216 syrier anhöriginvandrade under januari men bara 14 personer fick uppehållstillstånd som arbetskraft.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0