Foto: Handolio/Flickr

Irland lånar miljarder av Sverige

Publicerad 9 maj 2012 kl 20.34

Inrikes.Riksdagen beslutade idag om att ge ett lån på 5,3 miljarder kronor till Irland. Endast Sverigedemokraterna och en vänsterpartist röstade emot.

Gilla artikeln på Facebook

Det framgår i beslut från riksdagen. Sverige ska låna ut 5,3 miljarder kronor till landet. Det är en del av ett större paket där IMF, EU, Storbrittannien och Danmark tillsammans med Sverige lånar ut 600 miljarder kronor till Irland.

För att ha råd med att låna ut 5,3 miljarder kronor kommer svenska staten att själv ta en lån på samma summa, som sedan kan lånas ut. Vem som faktiskt sitter på pengarna från första början framgår inte i beslutet. Irland kommer sedan att få betala 1 procent extra i ränta mot vad svenska staten betalar för lånet.

Erik Almqvist (sd) och Johnny Skalin (sd) anser att det inte är Sveriges ansvar att reda ut de problem som orsakats av att andra länder valt att avskaffa sin självständiga penningpolitik och hållit sig med osunda statsfinanser. De är oroliga för att Irland inte kommer att kunna betala tillbaka lånet.

- Den rörliga räntan som tillämpas har bestämts till tremånadersräntan för internbanklån i euro (Euribor) med ett påslag om 1,0 procentenhet. Detta är under inga som helst omständigheter tillräckligt och innebär en undermålig riskpremie. Risk/reward-ration är ej acceptabel. I Sveriges låneavtal med Island och Lettland är räntepåslaget 2,75 procen, skriver de i en motion och menar att lånet inte bör ges.

Irlands statsskuld är i dagsläget på 110 procent av BNP och har stigit starkt från att ha varit på 25 procent av BNP 2007. Förra året hade Irland ett underskott på 180 miljarder kronor.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0