Foto: Hadar/Flickr/Cc-By-Nc-Sa

Israel avfärdar FN-kritik

Publicerad 23 mars 2012 kl 12.42

Utrikes.Israel har reagerat med ilska mot FN: s råd för mänskliga rättigheter, som beslutat att skicka ett team för att undersöka israeliska de bosättningarna på Västbanken. Rådet har uppmanat Tel Aviv att ändra sin bosättningspolitik i regionen.

Gilla artikeln på Facebook

På torsdagen antog rådet, som består av 47 medlemsländer, en resolution som fördömde Israels beslut att bygga nya bosättningar och begärde en utredning om vilka effekter som de israeliska bosättningarna har på den palestinska befolkningens mänskliga rättigheter. Resolutionen antogs med 36 röster för, tio nedlagda och endast en - USA - var emot. Sverige var en av de tio länder som la ned sina röster.

"Resolutionen syftar till att tillgodose de humanitära och mänskliga rättigheter som kränks av den olagliga israeliska praxis som har skapats i de ockuperade områdena", sade den pakistanska ambassadör som presenterade rapporten på fredagen.

FN:s råd för mänskliga rättigheter uppmanar Israel att "genomföra seriösa åtgärder" som att konfiskera vapen från israeliska bosättare för att förebygga våldshandlingar. Rådet, som sammanträdde i Genève, beslutade också att utfärda fyra andra kritiska rekommendationer till Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förkastade resolutionen.

- Det här rådet har ingenting att göra med mänskliga rättigheter. De borde skämmas för egen räkning, sade han enligt Haaretz.

- Detta är ett hycklande råd med en majoritet som automatiskt är emot Israel, sade han och syftade på de många arabiska diktaturer och halvdiktaturer som ingår i rådet för mänskliga rättigheter.

Israels utrikesdepartement kallade resolutionen "ännu ett surrealistiskt beslut" och anklagade rådet för att främja en ensidig politisk agenda.

USA å sin sida, som var den enda nationen att rösta mot resolutionen, sade att man var djupt bekymrad över att rådet är partiskt mot Israel.

- Åtgärder som denna gör ingenting för att främja en rättvis och varaktig fred, sade USA:s sändebud, som citeras av RT.

I slutet av februari godkände Israel en plan för att bygga 500 nya bostäder i en utpost på norra delen av Västbanken. Det internationella samfundet kritiserade planerna för att vara olagliga.

Chefen för FN:s människorättskommitté, Navi Pillay, säger att den israeliska bosättningspolitiken är en stark orsak till spänningarna i regionen.

Idag bor fler än 310.000 israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken och runt 200.000 i östra Jerusalem.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.