Asylkaoset

Italienska föräldrar flyttar sina barn bort från multikulturella klasser

Publicerad 20 september 2013 kl 15.14

Utrikes.I byn Corti, nära den norra italienska staden Bergamo, har samtliga sju italienska barn slutat i förskoleklass där de var i minoritet. De återstående 14 barnen är i huvudsak afrikaner med några albaner och rumäner.

Gilla artikeln på Facebook

Marinella Ducoli Bertoni, skolans rektor, säger: "Fram till juli, försäkrade föräldrarna mig att de skulle skicka sina barn till förskolan. Sedan har en efter en av familjerna ändrat sig."

Det började med "små trivala saker, till exempel rädsla för att inte kunna fira jul. Det var en känsla av osäkerhet som spreds sig långsamt" berättade hon till La Repubblica.

"Jag tror inte att du kan prata om rasism, under alla dessa år har det aldrig varit ett problem med helgdagar i olika religioner. De arabiska familjerna klagade aldrig om vi talade om julen, de förstod att i skolan är det en kulturell sak, inte religiöst".

Området kring Bergamo har ett starkt fäste för Lega Nord, det högerpopulistiska partiet och tros vara en av orsaken att familjerna har flyttat på sina barn. Men skolor i andra delar av landet, från Milano till Palermo, har upplevt liknande incidenter. I Rom 2009, bytte en mamma skola för hennes söner eftersom det fanns alltför många utländska barn i klassen. Och i juli i år skrev en grupp italienska föräldrar i staden Reggio Emilia till sin borgmästare och klagade över att två tredjedelar av eleverna var icke italienska.

Den tidigare Berlusconis regeringen har infört riktlinjer i januari 2010 som betyder att andelen utländska studenter per skola inte bör överstiga 30 procent, en nivå som har överskridits i många fall.

"Det är fel att vägra att ha sina barn med utländska studenter," sa integrationsministern Cecile Kyenge. "Skolan kan inte ge upp sin roll som plats för integration". Den kongolesisk födda integrationsministern vill med hjälp av lagstiftning bevilja automatiskt medborgarskap till barn av lagliga invandrare som är födda i Italien, som redan förekommer i många andra västländer.

Haramförbud sprider sig på danska förskolor


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0