TYCKER FEL: Media och Twitter rasar över att Jens Spendrup inte vill kalla sig feminist.

"Jag är inte feminist" – nu rasar media mot Jens Spendrup

Publicerad 10 februari 2014 kl 16.44

Inrikes.Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup sade sig vara kritisk till att tvångskvotera bolagsstyrelser och svarade nej på frågan om han var feminist. Då kokade Twitter nästan över av ilska och hat.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter skriver på nyhetsplats att "en del lyssnare" sannolikt satte "kaffet i vrångstrupen" när de lyssnade på Ekots lördagsintervju med Jens Spendrup.

Anledningen var att den 69-årige styrelseordföranden berättade att han tycker det är en dålig idé att staten med tvång ska kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

– Absolut inte. Vi lever i en global ekonomi där vi konkurrerar med företag i hela världen. Om vi har restriktioner då försämrar vi vår konkurrenskraft, sade Spendrup.

Han svarade också nej på frågan om han är feminist.

– Jag är inte klar med vad det innebär, jag tycker inte om ismer över huvudtaget. På min tid när jag gick i skolan var det kommunism som var väldigt populärt bland vissa av mina kompisar. Och socialism. Jag har aldrig passat in i någon ism över huvudtaget. Inte heller feminismen, sade Jens Spendrup.

Stormen från journalisterna lät inte vänta på sig.

"Ditt praktfiasko" summerade Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen i sociala medier.

Efter Twitterstormen kommer nu krav på att Jens Spendrup ska avgå från sin post som ordförande för Svenskt Näringsliv – av den enda anledningen att han inte vill kalla sig feminist.

Entreprenören Douglas Roos säger till SvD Näringsliv att det är "tveksamt om [Spendrup] kommer kunna sitta kvar med dessa åsikter".

– Jag är förvånad över hur dåligt han tar media. Om det här verkligen är hans åsikter tycker jag att det är beklämmande, säger Roos till tidningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0