Val 2018

Jimmie Åkesson om valrörelsen, familjen och utbrändheten

Publicerad 22 augusti 2018 kl 01.07

Inrikes. I en intervju med Expressen berättar Jimmie Åkesson öppenhjärtigt om en ansträngande valrörelse, hur han saknar sin familj och försöker undvika att bli utbränd igen.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson är mitt uppe i en stressig valrörelse när han tar sig tid för en intervju med Expressens skribent Malin Roos.

Det blir mycket kaffe och lite sömn under valturnén, berättar SD-ledaren. Efter valrörelsen 2014 blev Åkesson utbränd och fick ta time-out från politiken i ett halvår. För att undvika att det händer igen har Åkesson ett mindre påfrestande schema än 2014. I år kampanjar han intensivt i fyra veckor jämfört med tio veckor under förra valrörelsen.

Ett annat knep för att hantera stressen är att alltid ha telefonen i ljudlöst läge. Även detta stressar dock SD-ledaren eftersom han då måste kolla telefonen hela tiden, säger han.

Åkesson har inte längre några kontakter med vården. Han har slutat gå i terapi, men medicinerar fortfarande.

– Jag knaprar samma piller som jag har gjort hela tiden. Det är väl bra kanske, säger Åkesson till Expressen.

Trots stressen tycker Åkesson att valrörelsen är rolig. Ändå funderar han "var och varannan dag" på att lämna uppdraget som partiledare och göra något annat. Det är jättejobbigt att vara borta från hemmet i några veckor, berättar SD-ledaren, som saknar sin sambo, den 4-åriga sonen Nils och sina katter.

Att försöka nå regeringsmakten är ingen avgörande fråga för Åkesson. Han tycker inte att det spelar någon roll vem som gör förändringar utan menar att det viktiga är hur de görs.

Något SD-ledaren tycker är viktigt är att sprida kunskap om gamla svenska hantverk och spel, som varpa, knyppling, näverbräda och kvaddans. Näverbräda är en forntida form av schack, förklarar Åkesson.

– Det kan väl vara intressant att visa att det fanns en kultur i det här mörka landet förr, säger han till Expressen.

Åkesson tror att han kommer att ha anledning att fira när valresultatet räknas in. På kvällen den 9 september planerar han att göra ett snabbt besök på partiets valvaka och ta en öl.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0