I februari 1962 lyfte Glenns rymdfarkost "Friendship 7" från Cape Canaveral i Florida. Farkosten gjorde tre omloppsbanor runt jorden innan den landade i havet utanför Bahamas.
Det var en stor lättnad för USA som vid det laget kände sig hopplöst efter Sovjetunionen i den så kallade rymdkapplöpningen. Redan i april året innan hade kosmonauten Jurij Gagarin blivit förste människan i rymden och i augusti senare samma år flög kosmonauten Gherman Titov hela 17 varv runt jorden i Vostok 2.
John Glenn hyllades och togs emot som nationalhjälte under en parad i New York. President John F. Kennedy var inte sen med att dra fördel av Glenns kändisskap, trots att det ännu skulle dröja flera år innan USA kommit ikapp Sovjetunionen i rymden.

Glenn lämnade Nasa efter sina tre varv runt jorden och gav sig in i politiken medan andra astronauter tog över rymdkapplöpningen och det Apolloprogram som ledde till de första människorna på månen 1969 och fler månlandningar fram till 1972.
1998 gjorde Glenn plötsligt comeback och blev, 77 år gammal, världens äldste astronaut ombord på rymdfärjan Discovery. Valet av Glenn som en av de sju astronauterna ombord på färjan mötte viss kritik, medan andra såg det som en självklarhet att nationalhjälten från rymdkapplöpningens dagar skulle få åka med upp i rymden en sista gång.
Under gårdagen avled John Glenn efter en tids sviktande hälsa. Han lämnar efter sig sin fru Annie Glenn som han var gift med sedan 1943, samt parets två barn och barnbarn.