Biblioteksvåldet
MYT? En bild tagen av polisen för snart två år sedan i samband med att ett bibliotek i Staffanstorp vandaliserades. Denna händelse, och hundratals andra liknande incidenter de senaste åren, är överdrivna hävdar flera vänsterdebattörer.

Journalister i storbråk om stökiga ungdomsgäng och sönderslagna bibliotek

Publicerad 28 mars 2016 kl 21.25
Av Mattias Albinsson

Media. Det har blåst upp till en infekterad konflikt mellan Paulina Neuding, krönikör på Svenska Dagbladet och tidigare chefredaktör för numera nedlagda Neo, och journalister och debattörer längre ut på den politiska vänsterkanten.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att Neuding i ett antal artiklar tagit upp problematiken med våldsamma och hotfulla gäng på bibliotek i Sverige. Hon har bland annat tagit del av över 500 händelserapporter från bibliotekspersonal i Stockholm skrivna de senaste åren.

I en av rapporterna står det om hur en kvinnlig vikarie misshandlades när hon försökte ingripa mot ett gäng som stal pengar. I en annan står det att en "aggressiv man kom in och hotade en kvinnlig biblioteksbesökare. Han hotade henne verbalt, spottade och kastade böcker mot henne".

Tidigare i år misshandlades dessutom en bibliotekarie på ett bibliotek i Jönköping så illa att hon fick föras med ambulans till sjukhus. Och det finns dussintals liknande fall av våld på bibliotek runt om i Sverige de senaste åren samt hundratals som handlar om hotfulla situationer.

En av dem som gått till attack mot Neuding är Aftonbladets sverigeiranske chefredaktör för sociala medier Ehsan Fadakar som anklagat henne för rasism, en annan tidningen Arbetets kulturredaktör Jonna Sima som hävdar att Neuding använder "uppenbart påhittad fakta för att driva teser".

Konflikten mellan journalisterna har rasat i såväl sociala medier som i tidningarna Arbetet, Svenska Dagbladet och i den LO-ägda branschtidningen Journalisten. Tidningen Arbetets kritik verkar i huvudsak gå ut på att de som bråkar inte alla gånger är ungdomar utan att även vuxna människor skapar bråk.

Sima, och hennes kollega Sandra Lund, tycks också reagera på att Neuding skriver om bibliotek i "utanförskapsområden" eftersom hon då indirekt pekar ut invandrare som de som skapar problemen.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.