Terrordådet i Stockholm

Säpo befarar hämndaktioner efter fredagens terrordåd

Publicerad 10 april 2017 kl 13.06
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen i Stockholm håller kvart över tre idag pressträff med anledning av fredagens terrordåd i Stockholm. Säpo-chefen Anders Thornberg säger att han oroas för hämnd­attentat.
– Det finns risk för hämnd­aktioner eller att man ska ta lagen i egna händer, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Deltar vid pressträffen gör rikspolis­chefen Dan Eliasson, Säkerhets­polisens chef Anders Thornberg, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) Mats Löfving samt kommenderings­chefen Jan Evensson.

Eliasson inleder med att berätta att två män är anhållna för terrordådet. En 39-årig uzbekisk medborgare är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Den andra mannen är skäligen misstänkt för samma brott.

Rikspolischefen fortsätter med att berätta att den misstänkta bomb som påträffats i anslutning till dådet ännu analyseras.

– Det är inget nytt att rapportera, säger han.

Sedan tidigare är känt att fyra omkom i dådet och femton skadades. En av de döda var från Storbritannien och en från Belgien.

Därefter berättar Säpo-chefen Thornberg att man befarar att den så kallade vit makt-rörelsen ska slå tillbaka och hämnas fredagens terrordåd.

– Vi tittar på reaktioner från andra vålds­bejakande extremistmiljöer. Vi tittar särskilt på vit makt-miljön för att se om det finns risk för hämndaktioner eller att man ska ta lagen i egna händer, säger han.

– Det är många personer som är upprörda och det är mycket som rör sig i de här miljöerna.

Thornberg har inget konkret att peka på, men tar på en direkt fråga bland annat upp bombdåden i Göteborg tidigare i år som kopplas till Nordiska motstånds­rörelsen.

Nazistgrupp kopplas till bombdåd mot asylboenden

Enligt Noa-chefen Mats Löfving kan utredningen av terror­brottet komma att ta uppemot ett år att genomföra. Kommenderings­chefen Evensson berättar att polisen genomfört ett stort antal razzior och insatser med anledning av dådet, senast idag under förmiddagen har polisen genomfört husrann­sakningar. Sammanlagt har runt 600 personer hittills förhörts som ett led i utredningen.

Under pressträffen ställs ett flertal frågor om den andra misstänkte gärnings­mannen, vem han är, om han är svensk medborgare eller hur han misstänks vara inblandad i attentatet. Polisen vill emellertid inte svara på frågorna eftersom han bara är skäligen misstänkt för brott. Eliasson uppger dock att den anhållne på något sätt kan kopplas till 39-åringen.

Dagens pressträff är den femte som polisen har sedan fredagens dåd då fyra människor dödades och 15 skadades. De två första pressträffarna hölls under fredags­eftermiddagen respektive kvällen, därefter har nya uppföljande press­träffar hållits under såväl lördagen som söndagen.

Under gårdagen publicerade polisen en summering av utlänningsärendet för den 39-årige uzbek som på sannolika skäl misstänks för terroristbrott genom mord. Summeringen ser ut på följande sätt:

2014-11-10 – Ansökan om uppehållstillstånd
2016-06-15 – Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd och fattar beslut om utvisning
2016-06-29 – Hemlandspass omhändertagit av Migrationsverket, giltigt till och med 2023-02-13
2016-09-20 – Migrationsdomstolen lämnar överklagan av Migrationsverkets beslut utan bifall
2016-12-15 – Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd
2016-12-15 – Tidsfrist för att lämna landet frivilligt inom fyra veckor meddelas av Migrationsverket
2017-02-13 – Utvisningsbeslut lämnas till Polismyndigheten för verkställighet eftersom personen avvikit
2017-02-23 – Ärendet inkommer till Polismyndigheten
2017-02-24 – Ärendet registreras i Polisens ärendesystem
2017-02-27 – Polisen efterlyser aktuell person mot bakgrund av att han är avviken och för att en verkställighet av det från Migrationsverket överlämnande utvisningsärenden ska genomföras

Se tidigare pressträffar:

Fredagens första pressträff:

Fredagens andra pressträff:

Lördagens pressträff:

Söndagens pressträff:


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.