Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson (SD): Ge partiledningar makt att avsätta folkvalda

Publicerad 19 maj 2016 kl 15.32

Inrikes. Ge partierna möjlighet att "sparka" folkvalda riksdagsledamöter som inte röstar som partiledningen vill. Det föreslår SD:s gruppledare Mattias Karlsson i ett nytt utspel.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias Karlsson har tidigare fått kritik både från partiföreträdare och utomstående för att tillsammans med partisekreterare Richard Jomshof ha fört partiet i en allt mer toppstyrd och auktoritär riktning.

Nu kommer 38-åringen med ett nytt kontroversiellt förslag. Han vill nämligen ändra grundlagen så att en partiledning efter behag ska kunna ersätta folkvalda riksdagsledamöter.

– Vi måste ha möjligheten att sparka ledamöter. En person som inte aspirerar på att bli omvald blir ju inte pressad på något sätt av att bli av med sitt partimedlemskap. Hade partierna ägt mandaten då skulle det inte vara möjligt med politiska vildar längre, säger Karlsson till Sveriges Radio.

Förslaget skulle i praktiken kunna innebära att det blir omöjligt för en enskild folkvald att rösta emot sin partilednings linje. Det skulle då blir helt upp till partiernas gruppledare, som till exempel Mattias Karlsson själv, att bestämma hur partiets ledamöter ska rösta i en enskild fråga.

I en motion som Karlsson lämnade in i frågan år 2011 framgick att det enda undantaget från denna regel skulle vara ledamöter som blivit invalda "på äkta personval", det vill säga personer som "fått lika med eller mer än antal giltiga röster totalt i landet delat med det antal mandat som riksdagen består av". Frågan har aktualiserats efter att det framkommit att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (SD) skolkat från riksdagsarbetet.

Larsson lämnade SD efter att ha kritiserat Mattias Karlsson, som hon menat skapat toppstyre och en "otäck maktstruktur" i partiet.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0