Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson (SD): Ge partiledningar makt att avsätta folkvalda

Publicerad 19 maj 2016 kl 15.32

Inrikes. Ge partierna möjlighet att "sparka" folkvalda riksdagsledamöter som inte röstar som partiledningen vill. Det föreslår SD:s gruppledare Mattias Karlsson i ett nytt utspel.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias Karlsson har tidigare fått kritik både från partiföreträdare och utomstående för att tillsammans med partisekreterare Richard Jomshof ha fört partiet i en allt mer toppstyrd och auktoritär riktning.

Nu kommer 38-åringen med ett nytt kontroversiellt förslag. Han vill nämligen ändra grundlagen så att en partiledning efter behag ska kunna ersätta folkvalda riksdagsledamöter.

– Vi måste ha möjligheten att sparka ledamöter. En person som inte aspirerar på att bli omvald blir ju inte pressad på något sätt av att bli av med sitt partimedlemskap. Hade partierna ägt mandaten då skulle det inte vara möjligt med politiska vildar längre, säger Karlsson till Sveriges Radio.

Förslaget skulle i praktiken kunna innebära att det blir omöjligt för en enskild folkvald att rösta emot sin partilednings linje. Det skulle då blir helt upp till partiernas gruppledare, som till exempel Mattias Karlsson själv, att bestämma hur partiets ledamöter ska rösta i en enskild fråga.

I en motion som Karlsson lämnade in i frågan år 2011 framgick att det enda undantaget från denna regel skulle vara ledamöter som blivit invalda "på äkta personval", det vill säga personer som "fått lika med eller mer än antal giltiga röster totalt i landet delat med det antal mandat som riksdagen består av". Frågan har aktualiserats efter att det framkommit att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (SD) skolkat från riksdagsarbetet.

Larsson lämnade SD efter att ha kritiserat Mattias Karlsson, som hon menat skapat toppstyre och en "otäck maktstruktur" i partiet.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0