Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson (SD): Ge partiledningar makt att avsätta folkvalda

Publicerad 19 maj 2016 kl 15.32

Inrikes. Ge partierna möjlighet att "sparka" folkvalda riksdagsledamöter som inte röstar som partiledningen vill. Det föreslår SD:s gruppledare Mattias Karlsson i ett nytt utspel.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias Karlsson har tidigare fått kritik både från partiföreträdare och utomstående för att tillsammans med partisekreterare Richard Jomshof ha fört partiet i en allt mer toppstyrd och auktoritär riktning.

Nu kommer 38-åringen med ett nytt kontroversiellt förslag. Han vill nämligen ändra grundlagen så att en partiledning efter behag ska kunna ersätta folkvalda riksdagsledamöter.

– Vi måste ha möjligheten att sparka ledamöter. En person som inte aspirerar på att bli omvald blir ju inte pressad på något sätt av att bli av med sitt partimedlemskap. Hade partierna ägt mandaten då skulle det inte vara möjligt med politiska vildar längre, säger Karlsson till Sveriges Radio.

Förslaget skulle i praktiken kunna innebära att det blir omöjligt för en enskild folkvald att rösta emot sin partilednings linje. Det skulle då blir helt upp till partiernas gruppledare, som till exempel Mattias Karlsson själv, att bestämma hur partiets ledamöter ska rösta i en enskild fråga.

I en motion som Karlsson lämnade in i frågan år 2011 framgick att det enda undantaget från denna regel skulle vara ledamöter som blivit invalda "på äkta personval", det vill säga personer som "fått lika med eller mer än antal giltiga röster totalt i landet delat med det antal mandat som riksdagen består av". Frågan har aktualiserats efter att det framkommit att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (SD) skolkat från riksdagsarbetet.

Larsson lämnade SD efter att ha kritiserat Mattias Karlsson, som hon menat skapat toppstyre och en "otäck maktstruktur" i partiet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Polisens svar: Vi har utvisat 42.000 personer

Kommenterar uppgifterna i Uppdrag granskning.. "Drygt 98 procent av polisens verkställighetsresor genomförs."0 

Moderaterna kräver HBTQ på äldreboenden

Kräver mer utbildningar för personalen.. "Inte ens tio procent av kommunerna i landet tar detta på allvar."0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0