Foto: Privat

"Kidnappad" man ska förhöras om Palmemordet

Publicerad 3 mars 2012 kl 18.42

Inrikes.Håkan Ingerwald, 58, försvann från sitt hem i måndags och efterlystes nästan omedelbart av anhöriga i en tråd på Flashback. På onsdagen hittades han vid liv - och påstod att han fejkat sin egen kidnappning. Nu ska den mystiske mannen förhöras av Palmegruppen.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigt i måndags morse försvann Håkan Ingerwald från villan i Växjö. Frukosten stod kvar på bordet och på trappan fanns spår av blod. Familjen trodde direkt att något allvarligt hade hänt.

Tre dygn senare, i onsdags kväll, knackade Håkan Ingerwald på dörren hemma hos familjen Simonsson i Påskallavik. Han var svårt nedkyld och saknade skor och ytterkläder. Händerna var sammantejpade med silvertejp.

– Han sa att vi skulle ringa ambulans och att han hade hållit på och frysa ihjäl. Och så sa han att han hade varit kidnappad, säger Anne-Lie Simonsson till Aftonbladet idag.

Till polisen sade Ingerwald att han kidnappats, men igår ringde han in till myndigheten och hade nya uppgifter. Nu var allt fejkat av honom själv, påstod han.

En anhörig har berättat för polisen att han någon gång tidigare har sagt att om han försvinner så har det med Palmemordet att göra. Därför ska han nu höras av Palmegruppen.

Enligt uppgift ska 58-årige Ingerwald ha varit fallskärmsjägare och gjort tjänst som FN-soldat i Sinai på 70-talet. Uppgifter på Flashback gör också gällande att den högsta polisledningen larmades direkt när det stod klart vem som var försvunnen. Det senare förnekas dock av rikskrim i Aftonbladet.

Polisprofessor Leif GW Persson, som har skrivit en kriminalroman om hur anställda inom Säkerhetspolisen ligger bakom Palmemordet, säger till Aftonbladet att han tyckte hela affären verkade märklig från början.

– Men jag tror inte att vi ska utesluta att det finns mer i det här som han inte kan klämma fram. I stället tar han nesan av att säga att allt var påhittat, säger han.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Uppsala-forskarnas upptäckt. Kvinnornas sömn påverkades dock i stort sett inte alls.0 

FHM: Även vaccinerade ska vara fortsatt försiktiga

Nya råden.. "Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer."0 

Extremt sällsynt svamp hittad på Gotland

Hade inte siktats på 120 år.. "En art man sneglat på i litteraturen men som känts helt otänkbart att återfinna."0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0