Asylkaoset

Kraftig ökning av antalet beviljade asylansökningar

Publicerad 6 oktober 2016 kl 14.21
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Antalet invandrare från tredje världen som beviljas asyl i Sverige har ökat kraftigt i år jämfört med förra året.

Gilla artikeln på Facebook

Från 1 januari i år till och med sista september hade 37.980 asylansökningar beviljats. Det redovisar Migrationsverket i en statistik­tabell på sin hemsida.

Motsvarande siffra för samma period förra året var 22.973. Alltså har antalet beviljade ansökningar ökat med drygt 65 procent de tre första kvartalen i år jämfört med samma period ifjol. För hela 2015 beviljades 32.631 invandrare asyl.

Utöver de invandrare som får asyl beviljas tiotusentals varje år uppehålls­tillstånd av andra anledningar. En stor sådan grupp är de så kallade anhörig­invandrarna, 43.242 förra året, samt de så kallade "skydds­behövande", som ifjol uppgick till 18.690. Totalt delades 109.235 uppehållstillstånd ut 2015.

Sammanlagt har Migrationsverket och dess föregångare Invandrar­verket nu delat ut över två miljoner uppehålls­tillstånd sedan 1980.

I början av 80-talet rörde det sig om drygt tiotusen per år, men asyl­invandringen har växt kraftigt sedan dess och de senaste fyra åren har över 100.000 uppehålls­tillstånd delats ut varje år. Mer än hälften av invandrarna sedan 1980 har kommit under 2000-talet.

De flesta av invandrarna i statistiken är asyl­invandrare från tredje världen som kommer till Sverige i förhoppning om ett bättre liv här och för att ta del av den svenska välfärden. Men i totalsiffran ingår även gäst­studenter, adoptiv­barn och EES-invandrare, även om de utgör en mindre andel av de två miljonerna invandrare.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.