Asylkaoset

Kraftig ökning av antalet beviljade asylansökningar

Publicerad 6 oktober 2016 kl 14.21
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Antalet invandrare från tredje världen som beviljas asyl i Sverige har ökat kraftigt i år jämfört med förra året.

Gilla artikeln på Facebook

Från 1 januari i år till och med sista september hade 37.980 asylansökningar beviljats. Det redovisar Migrationsverket i en statistik­tabell på sin hemsida.

Motsvarande siffra för samma period förra året var 22.973. Alltså har antalet beviljade ansökningar ökat med drygt 65 procent de tre första kvartalen i år jämfört med samma period ifjol. För hela 2015 beviljades 32.631 invandrare asyl.

Utöver de invandrare som får asyl beviljas tiotusentals varje år uppehålls­tillstånd av andra anledningar. En stor sådan grupp är de så kallade anhörig­invandrarna, 43.242 förra året, samt de så kallade "skydds­behövande", som ifjol uppgick till 18.690. Totalt delades 109.235 uppehållstillstånd ut 2015.

Sammanlagt har Migrationsverket och dess föregångare Invandrar­verket nu delat ut över två miljoner uppehålls­tillstånd sedan 1980.

I början av 80-talet rörde det sig om drygt tiotusen per år, men asyl­invandringen har växt kraftigt sedan dess och de senaste fyra åren har över 100.000 uppehålls­tillstånd delats ut varje år. Mer än hälften av invandrarna sedan 1980 har kommit under 2000-talet.

De flesta av invandrarna i statistiken är asyl­invandrare från tredje världen som kommer till Sverige i förhoppning om ett bättre liv här och för att ta del av den svenska välfärden. Men i totalsiffran ingår även gäst­studenter, adoptiv­barn och EES-invandrare, även om de utgör en mindre andel av de två miljonerna invandrare.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Riksdagen kräver cementbesked av regeringen

Upp till 400.000 jobb hotas i Sverige. Regeringens beslut från 2018 pekas ut som orsak till krisen.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.