"Kraftig ökning" av våldsbrott bland barn

Publicerad 10 augusti 2020 kl 17.05

Inrikes. Det har skett en kraftig ökning av våldsbrott i Sverige där förövarna är under 15 år. Det säger nu regionpolischef Carin Götblad. Tusentals barn utsätts för fruktansvärda personrån och kränkningar. Götblad tycker det räcker med "forskning" och prat. Det är dags att stoppa våldet, säger hon.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen varnar idag på sin hemsida om att våldsbrott bland barn ökar i Sverige. Brotten beskrivs närmast som en epidemi som sveper över landet och regionpolischef Carin Götblad är väldigt upprörd.

Barnen som utsätts är mycket rädda, skriver myndigheten, och får ofta ta emot hot efteråt vilket i sin tur kan leda till att varken målsägare eller föräldrar vågar anmäla eller medverka i utredningar.

– Det har skett en kraftig ökning av antalet anmälda våldsbrott där gärningsmannen är under 15 år. Alltså väldigt unga personer som ännu inte är straffmyndiga, och det gör att brotten normalt inte utreds av polis, säger Götblad till Barnafrid/Linköpings universitet.

I stället blir det en orosanmälan, som hamnar hos socialtjänsten.

De insatser som idag sker stoppar inte brottsligheten, betonar hon.

Det handlar bland annat om "förfärliga" personrån där offret utsätts för allvarliga kränkningar, säger Götblad. De blir urinerade på, kidnappade eller tvingas säga förnedrande saker om sig själva. Brotten innefattar mycket våld och händelserna filmas också och sprids på nätet.

"Tusentals" barn i Sverige utsätts för detta. De får dödsångest och är jätterädda, förklarar Götblad. Även föräldrarna är rädda och vågar inte alltid anmäla, varför mörkertalet befaras vara mycket stort.

Problemet är särskilt viktigt att uppmärksamma, enligt polischefen, eftersom Sverige har så mycket gängvåld och skjutningar i landet. Barnen kan lätt rekryteras in i den organiserade brottsligheten.

Enligt Götblad måste föräldrar och skola nu ta ett betydligt större ansvar. Hon berättar om exempel där skolpersonal idag är så rädd för 14-åriga gäng att de inte vågar ingripa, vilket hon tycker är "helt absurt".

Polisen ska såklart göra sitt arbete men barnuppfostran är föräldrarnas ansvar, säger hon.

Polischefen påpekar också att det redan finns forskning och kunskap på området. Så det räcker med prat. Det är dags att agera. Rånen måste upphöra, är hennes budskap.

– Kartläggningar och kunskap finns, nu är det handling som gäller, säger hon. Jag tänker på alla barn som är rädda och inte vågar anmäla, som varit med om förfärliga saker. Det är gräsligt. Tänk om vill skulle bli behandlade så här på väg till jobbet, knivskurna, avklädda nakna, hånade, förödmjukade. Vi skulle aldrig acceptera det.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0