Kravaller i Eskilstuna

Publicerad 1 maj 2012 kl 23.22

Inrikes.Högerradikala Svenskarnas Parti (SvP) skulle gå ett första maj-tåg i Eskilstuna. Dock stötte de på patrull och hamnade i konfrontation angripna av vänsterextremister.

Gilla artikeln på Facebook

Det skriver Eskilstuna-Kuriren. Vid 14-tiden på eftermiddagen hade SvP samlats i Eskilstuna för att tåga till Smörtorget där de hade tillstånd för en demonstration.

På Hamngatan utbröt kravaller som sedan spred sig i staden.

Runt 16:30-tiden stod ett tiotal vänsterextremister på ett spårområde och slängde stenar på polisen. Då körde tåget in.

– Jag hamnade mitt i folkklungan när motdemonstranterna kastade sten på polis och tåg. Polisen och motdemonstranterna höll på att bli överkörda av tåget. Det var totalt kaos när stenar flög. Polisen gjorde sitt jobb, men blev motarbetad av alla, säger ett vittne till Eskilstuna-Kuriren.

Minst en polis blev påhoppad bakifrån av en vänsterextremist.

Kollektivtrafiken står still
Den lokala busstrafiken har fått två bussar sönderslagna och sedan 17-tiden körde inte längre några lokalbussar i Eskilstuna på grund av säkerhetsläget.

– En buss fick en sidoruta krossad vid Nybron och en annan fick vindrutan krossad vid Järntorget. Båda chaufförerna var chockade och togs ur trafik och ersattes med nya, säger Anders Karlström, platschef på bussbolaget till Eskilstuna-Kuriren.

Han berättar också att andra bussar blivit utsatta för stenkastning. Trafiken var avstängd fram till 23:00.

På grund av vänsterextremisternas attack mot tåget så har det även blivit störningar i tågtrafiken på sträckan Stockholm-Arboga, med flera inställda tåg.

Åtta personer hade vid 20-tiden förts till sjukhus, främst med skallskador, uppger larmcentralen till DN. En av de skadade hade drabbats av hjärtbesvär.

Kommunfullmäktiges ordförande kritisk
– Det bästa hade varit om de fått hålla sin demonstration och åka härifrån. Vi hade kunnat vända ryggen till och ignorera dem, säger Jimmy Jansson, kommunfullmäktiges ordförande till Eskilstuna-Kuriren.

Han är mycket kritisk till SvP. Bland annat kopplar han ihop deras ideologi med massmord på socialdemokrater. Demonstrationen fick uppmärksamhet som den absolut inte förtjänade, säger han.

– Och det på grund av en grupp människor som har som affärsidé att åka runt i landet och bråka med nynazister. De gjorde Eskilstuna till sitt slagfält, fortsätter Jimmy Jansson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus