Läkarlarmet om kommande vårdkaoset: "Kan bli en mycket svår situation"

Publicerad 16 mars 2020 kl 06.11

Inrikes. Sverige befinner sig i den absoluta EU-botten när det gäller intensivvårdsplatser. Nu varnar läkare för att bristen kan leda till kaos i samband med coronautbrottet.

Dela artikeln

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård, till Ekot.

Ekot har talat med läkare som uppger att bristen på intensivvårdsplatser innebär att patientsäkerheten hotas – även om vi inte skulle ha någon coronapandemi.

– Det är ett kritiskt läge för våran enhet och för flera andra enheter i regionen. Den skriande platsbristen betyder att patienter kan få en sämre vård eller till och med undermålig vård och vi inte bara ser att patientsäkerheten är hotad utan patientsäkerheten är åsidosatt, säger Magnus Fux, överläkare på medicinska intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Staffan Sylvan, överläkare tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län, konstaterade i februari att även om endast 20 procent av befolkningen insjuknar i covid-19 så innebär det att 300.000 personer kommer behöva sjukhusvård och 100.000 personer intensivvård. Samtidigt finns Sverige enbart 510 intensivvårdsplatser.

Avvecklat sedan 1990-talet
En vetenskaplig studie som publicerades 2012 visar att Sverige hamnar i bottenskiktet i EU när det gäller intensivvårdsplatser med bara hälften så många platser per person jämfört med EU-snittet. Bara Portugal hade färre, skriver Ekot.

Situationen har drastiskt försämrats sedan 1990-talet. År 1993 fanns 2.100 extra respiratorer i förråd medan Försvarsmakten hade möjlighet att sätta upp 900 militära intensivvårdsplatser med respiratorer, jämfört med 40 stycken år 2018. Detta enligt en artikel i Svensk förening för anestesi och intensivvård-tidningen.

År 1990 hade Försvarsmakten 50 fältsjukhus med 600 extra respiratorer, vilket kunde ge sjukhusvård för 150.000 krigsskadade. Allt avvecklades på 1990-talet, enligt Dagens Nyheter.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Trump lanserar eget Netflix. Tjänsten ska vara "familjevänlig".0 

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0