Anklagelsen mot Lamotte: Spelar "islamofobiska krafter i händerna"

Publicerad 20 december 2016 kl 21.53
Av Mattias Albinsson

Media. Bonniers bransch­tidning Resumé anklagar frilans­journalisten Joakim Lamotte för att spela "islamo­fobiska krafter i händerna". Anledningen är att han uppmärk­sammat ett Facebook­inlägg skrivet av Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer.

Gilla artikeln på Facebook

"Vem var det som sade att måndagar är trista?"

Så skrev Rashid Musa på Facebook igår. Uttalandet, som kopplats samman med gårdagens terrordåd i Berlin, fick Joakim Lamotte att gå upp i falsett.

– Det var hans kommentar efter att människor har dödats i en terrorattack i en stad väldigt nära oss! utbrister han i en video som han laddat upp på Facebook.

Till Resumé säger Musa att hans inlägg inte alls hade med terrordådet att göra utan handlade om att fotbollslaget Liverpool igår mötte Everton i ett derby.

– Det är helt taget ur sin kontext. Det handlade om en fotbollsmatch, säger han till Bonnier­tidningen.

Lamotte har fått såväl kritik som beröm för sitt utspel. Tusentals har gillat och delat videon. Men Resumé frågar sig om han inte spelar "islamofobiska krafter i händerna".

Det är en kritik som Lamotte tillbakavisar. Han anser att den 28-årige muslimen borde ha tänkt sig för innan han skrev sitt inlägg.

– Han är ingen korkad person och vet vad det kan provocera fram. Han gör alla muslimer i Sverige en björntjänst, säger den 38-årige Göteborgs­journalisten.

I ett nytt inlägg på Facebook ifrågasätter Joakim Lamotte om Rashid Musas inlägg på Facebook verkligen syftar på en fotbollsmatch.

"Nu, en dag senare, säger han att inlägget handlade som en fotbolls­match som inte ens hade börjat när han skrev sin text", skriver han.

Därefter följer en lång utläggning om att han aldrig mer tänker ställa upp för intervju med svensk press.

"Journalister idag sitter mest bakom skrivbord och rör sig sällan i verkligheten. Därför blir de allt mindre relevanta för folk", skriver han.

Sveriges unga muslimer är en organisation som tidigare fått statligt bidrag. Förra veckan meddelade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles­frågor (MUCF) att organisationens bidrags­ansökan för nästa år avslagits.

Myndighet stoppar SDU-bidrag – anses ha fel åsikter


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.