Nätcensuren

Löfvens absurda svar när Åkesson frågar om censuren

Publicerad 13 januari 2021 kl 17.01

Inrikes. SD-ledaren Jimmie Åkesson tog i riksdagen idag upp frågan om censur på sociala medier. I ett nästan helt obegripligt svar tycktes statsminister Stefan Löfven (S) istället förespråka att censuren måste öka ytterligare.
– Det är dags att säga ifrån nu, en gång för alla! dundrade Löfven.

Dela artikeln

Jimmie Åkesson tog i årets första riksdagsdebatt på onsdagen upp att digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) häromdagen försvarade it-jättarnas beslut att stänga ner Donald Trump från de sociala medierna.

– Idag har vi en situation med digitala it-jättar som tar sig rätten att begränsa människors yttrandefrihet och stänga av människor som har misshagliga uppfattningar. Det handlar om medier i Sverige, USA:s president och en lång rad oppositionella konservativa företrädare runtom i världen. Vad har Stefan Löfven att säga om detta, är det en rimlig ordning? frågade Åkesson.

Statsministern försvarade Ygemans utspel i sitt svar, som var minst sagt svårbegripligt.

– Jag delar statsrådets uppfattning att bara för att man tycker en sak så har man inget rätt... ovillkorlig rätt... att det ska också någon annan ge uttryck för, utan det måste man ta ett ansvar för. Sig själv som individ, och de här medierna. Jag tror att vi under lång tid har diskuterat... inte tror... vi har under lång tid diskuterat det problem som vi har i sociala medier. För det som skulle vara... för mig i alla fall... en utmärkt möjlighet för människor att söka kontakt, sprida kunskap, stärka demokratin, det blev någonting annat, och då måste vi göra något åt det, sade Löfven.

Statsministern frågade sig sedan retoriskt vad man kan dra för slutsatser av det han just hade sagt, och då blev det tydligare att han ville se mer censur snarare än mindre.

– Jag menar att det behövs en reglering också av dessa medier. Vi måste kunna betrakta dem som exempelvis en papperstidning. Att det finns någon som också är ansvarig för det innehållet. Det är den vägen vi ska gå, så jag ser inte framför mig att det är de stora ägarna till de här plattformarna som ska avgöra... men vi måste ha en reglering så att vi stoppar detta som vi ser nu har lett till ett vansinne i USA.

Åkesson replikerade att han inte köper Löfvens jämförelse med en tidning.

– Sociala medier idag har kommit att dominera det politiska samtalet, samhällsdebatten, valrörelser. De som äger dessa plattformar äger en grundläggande informationsinfrastruktur. Det är inte en tidning, utan de har en enorm makt. Och idag har vi en situation där enskilda företag kan bestämma vad som ska sägas och vem som får säga saker, till exempel i en valkampanj. Jag har själv partivänner som på fullständigt obegripliga grunder har stängts av. Om det sker i en valrörelse till exempel så kan det ha en påverkan på valutgången. Jag är glad att Stefan Löfven säger att det här måste regleras, men jag är rädd att den reglering Stefan Löfven vill göra kommer att inskränka yttrandefriheten ytterligare. Det är inte det jag menar. Här måste vi städa upp och ställa krav på yttrandefrihet, på de digitala it-oligarkerna.

Då svarade Löfven att han hade svårt att hänga med i Åkessons resonemang.

– Jag menar att det måste i de sociala medierna också finnas någon gräns för vad man kan säga eller hur man ska uttrycka sig, och det måste regleras på något sätt.

Han hänvisade också till ny hoppfull lagstiftning på EU-nivå som ska inskränka yttrandefriheten på plattformarna ytterligare.

– Att bara stå upp och säga att man måste få säga vad man vill... ja, inte i alla kanaler. Det kan inte vara en mänsklig rättighet att jag ska få häva ur mig vad som helst.

Det är "dags att säga ifrån nu, en gång för alla", dundrade statsministern vidare.

– Det måste vara någon ordning också i de sociala medierna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.