Asylkaoset

Migrationsverket vill ha miljardbidrag från EU

Publicerad 18 november 2015 kl 17.54

Inrikes. I dag ansöker Migrationsverket om cirka två miljarder kronor från EU-kommissionens pott för nödsituationer. Den summan ska täcka en del av de extrakostnader som verket beräknas ha från 1 augusti till 31 december på grund av det kraftigt ökade antalet asylsökare från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Den 5 november fick Migrationsverket regeringens uppdrag att söka nödmedel från EU-kommissionen. Pengarna finns i EU:s så kallade AMIF-fond, men utgör en särskild pott som kommissionen hanterar. Nu lämnar verket in en ansökan som gäller 2015 års penningpott.

Migrationsverket söker två miljarder som ersättning för en del av sina kostnader. Ansökan gäller Migrationsverkets extrakostnader för boende, mat och bevakning under årets sista fem månader. I beräkningen har man jämfört de summor som förutsågs i verkets juliprognos – och som myndigheten fått anslag för – med de verkliga kostnaderna. Dessutom har verket lagt till de uppskattade kostnaderna för resten av året.

– Eftersom det är bråttom att lämna in en ansökan för 2015 har vi riktat in oss på verkets tre största kostnadsposter. De är dessutom lätta att beräkna. Som jämförelse kan nämnas att Finland har sökt 837 miljoner kronor ur samma pott, säger Katarina Wåhlgren, chef för den enhet på Migrationsverket som arbetar med ansökan i ett pressmeddelande.

Det är oklart hur mycket som finns kvar av AMIF-fondens nödmedel för 2015. Många EU-länder, däribland Grekland och Italien, har sökt vid flera tillfällen i år. Situationen i dessa länder skiljer sig dock från Sveriges, eftersom trycket där var stort redan under våren 2015.
Oförutsedda merkostnader

– Efter samråd med Justitiedepartementet har vi valt att inte snegla på vad som finns kvar i fonden. Vi har i stället valt att ärligt redovisa våra oförutsedda merkostnader som uppstått akut nu under hösten, säger Katarina Wåhlgren.

Eventuellt kommer Sverige att även nästa år att söka pengar från AMIF:s medel för nödsituationer. I så fall kan Sverige vara ute i god tid för att söka mer pengar.

Det är inte känt hur länge det kan dröja innan Migrationsverket kan få svar från kommission om hur mycket pengar Sverige får för årets ansökan.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

SVT viker sig: "Gunilla von Platen" slipper frågor om klankoppling

SVT har gett förhandsbesked.. Statliga TV-jätten "kommer inte fråga" om brorsan Edip, som är gangsteradvokat.0 

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0