Moderaterna låg bakom kritiserad bidragssajt på arabiska

Publicerad 1 november 2019 kl 13.06

Inrikes. När Svenska Institutet (SI) skapade en sajt med bidragsinformation på arabiska i syfte att ”stärka dialogen med den arabisktalande delen av världen” var det på direkt uppdrag av regeringen Reinfeldt, avslöjar Nyhetsbyrån NB.

Gilla artikeln på Facebook

Moderarternas nuvarande partiledare Ulf Kristersson har i veckan varit skarpt kritisk till den statliga bidragssajten, och kallat hela idén att marknadsföra Sverige med bidrag för något "helt orimligt" i en intervju med TV4.

– Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn, om man berättar vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt, då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara, och det borde regeringen ta ansvar för, sade han bland annat.

Även partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk.

"Sanslöst. Regeringens egen myndighet marknadsför alltså Sverige utomlands som ett generöst bidragsland. Allt för att locka fler till Sverige", skriver hon på Twitter.

Men det var alltså regeringen Reinfeldt, där Ulf Kristersson var socialminister och Svantesson arbetsmarknadsminister, som lanserade den kritiserade bidragssajten år 2011.

Lanseringen ägde närmare bestämt rum under en ceremoni på plats i arabvärlden när Sveriges dåvarande handelsminister Ewa Björling (M) och SI:s generaldirektör Annika Rembe presenterade bidragssajten på plats i Kairo. Det framgår av ett pressmeddelande som Nyhetsbyrån NB var först med att uppmärksamma.

"Som ett led i att stärka dialogen med den arabisktalande delen av världen har Svenska institutet (SI) på uppdrag av Utrikesdepartementet skapat en arabisk version av Sweden.se, Sveriges officiella närvaro på webben", står det bland annat i pressmeddelandet. "Sweden.se/ar syftar till att visa en länk mellan Sverige och den arabiska världen", heter det vidare.

– Det finns idag en brist på kunskap och information om Sverige i den arabiska regionen, förklarade Ewa Björling bland annat i en kommentar vid lanseringen.

Regeringen Reinfeldt styrde Sverige mellan 2006 och 2014, då invandringen från tredje världen flerfaldigades. Fredrik Reinfeldt röstades bort efter att ha lovat fortsatt hög bidragsinvandring och vädjat till väljarna om att "öppna sina hjärtan" under valkampanjen 2014.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus