Näthatsgranskaren och Lamotte
"Jag har rätt bestämda åsikter om 'vår käre' Lamotte", skrev Elisabeth Norberg i ett inlägg till Tomas ”Näthatsgranskaren” Åberg.

MP-nämndeman får sparken efter inlägg om Joakim Lamotte

Publicerad 25 augusti 2020 kl 18.13

Lag & Rätt. Elisabeth Norberg (MP) har entledigats från sitt uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt. Detta efter att politikerdomaren skrivit inställsamma inlägg till "Näthatsgranskaren" Tomas Åberg inför en kommande rättegång mot journalisten Joakim Lamotte.

Gilla artikeln på Facebook

Tomas Åberg, som driver skattefin­ansie­rade Näthats­granskaren har åtalat journalisten Joakim Lamotte för grovt förtal.

Orsaken är att Lamotte på Facebook kallat Åberg för djurplågare och påpekat att Åberg fått djurhållningsförbud på grund av grovt djurplågeri.

I en konversation med Åberg på Facebook reflekterade Elisabeth Norberg (MP), nämndeman i Södertörns tingsrätt, nyligen över målet.

"Kanske kan jag ta tjänstledigt jobbet och begära ersättning från Södertörns tingsrätt där jag är nämndeman. Man borde väl få åka på studiebesök", skrev den starkt vänsterorienterade politikerdomaren.

Tomas Åberg svarade "Ja absolut" och tillade att det var "ett intressant mål", varpå Norberg fortsatte:

"Definitivt. Funderade precis om jag skulle kunna tjänstgöra i det här målet. Troligen inte eftersom jag har rätt bestämda åsikter om 'vår käre' Lamotte."

Inläggen fick spridning på sociala medier och en användare på Twitter uppmanade andra att anmäla Elisabeth Norberg till tingsrätten.

Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att entlediga miljöpartisten.

Joakim Lamotte kommenterar beslutet i ett inlägg på Facebook, i vilket han konstaterar att tingsrätten blivit "nedringd och överöst med mail" efter att Norbergs inlägg uppmärksammats.

"Min åsikt är att vi inte kan ha nämndemän som är partiska och dömer personer efter sina egna åsikter istället för efter fakta. Därför välkomnar jag beslutet att entlediga denna nämndeman", skriver han.

Lamotte fortsätter:

"Tyvärr vet jag att våra tingsrätter befolkas av många andra nämndemän som hyser förutfattade åsikter om mig och mitt arbete, vilket gör det svårt att få en rättvis prövning i den kommande rättsprocessen. Men jag kommer göra allt i min makt för att vinna över 'Näthatsgranskaren' och försvara yttrandefriheten i vårt land. Detta beslut var ett steg i rätt riktning och en viktig markering som andra nämndemän bör fundera över."


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Lag & Rätt

Lade upp nazisymboler. "Ville återskapa amerikansk fängelsemiljö med fokus på filmen American History X." 0 

Mördare får 136.000 kronor av JK

Nytt kontroversiellt beslut från Mari Heidenborg, 60.. Utsattes "för lidande" eftersom han blev frihetsberövad. 0 

Korruptionsrättegång måste tas om – domare var själv gift med politiker

Hovrättens beslut i härvan kring Vårdexpressen.. Nämndeman och vittnen satt i samma styrelse för en intresseorganisation inom vården.0 

Delseger för Swedbank mot Fria Tiders grundare

Dom: Banken slipper följa GDPR.. Det är "föremål för diskussion" om lagen har någon "praktisk betydelse", enligt rätten.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0