Näthatsgranskaren och Lamotte
"Jag har rätt bestämda åsikter om 'vår käre' Lamotte", skrev Elisabeth Norberg i ett inlägg till Tomas ”Näthatsgranskaren” Åberg.

MP-nämndeman får sparken efter inlägg om Joakim Lamotte

Publicerad 25 augusti 2020 kl 18.13

Lag & Rätt. Elisabeth Norberg (MP) har entledigats från sitt uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt. Detta efter att politikerdomaren skrivit inställsamma inlägg till "Näthatsgranskaren" Tomas Åberg inför en kommande rättegång mot journalisten Joakim Lamotte.

Gilla artikeln på Facebook

Tomas Åberg, som driver skattefin­ansie­rade Näthats­granskaren har åtalat journalisten Joakim Lamotte för grovt förtal.

Orsaken är att Lamotte på Facebook kallat Åberg för djurplågare och påpekat att Åberg fått djurhållningsförbud på grund av grovt djurplågeri.

I en konversation med Åberg på Facebook reflekterade Elisabeth Norberg (MP), nämndeman i Södertörns tingsrätt, nyligen över målet.

"Kanske kan jag ta tjänstledigt jobbet och begära ersättning från Södertörns tingsrätt där jag är nämndeman. Man borde väl få åka på studiebesök", skrev den starkt vänsterorienterade politikerdomaren.

Tomas Åberg svarade "Ja absolut" och tillade att det var "ett intressant mål", varpå Norberg fortsatte:

"Definitivt. Funderade precis om jag skulle kunna tjänstgöra i det här målet. Troligen inte eftersom jag har rätt bestämda åsikter om 'vår käre' Lamotte."

Inläggen fick spridning på sociala medier och en användare på Twitter uppmanade andra att anmäla Elisabeth Norberg till tingsrätten.

Nu har Södertörns tingsrätt beslutat att entlediga miljöpartisten.

Joakim Lamotte kommenterar beslutet i ett inlägg på Facebook, i vilket han konstaterar att tingsrätten blivit "nedringd och överöst med mail" efter att Norbergs inlägg uppmärksammats.

"Min åsikt är att vi inte kan ha nämndemän som är partiska och dömer personer efter sina egna åsikter istället för efter fakta. Därför välkomnar jag beslutet att entlediga denna nämndeman", skriver han.

Lamotte fortsätter:

"Tyvärr vet jag att våra tingsrätter befolkas av många andra nämndemän som hyser förutfattade åsikter om mig och mitt arbete, vilket gör det svårt att få en rättvis prövning i den kommande rättsprocessen. Men jag kommer göra allt i min makt för att vinna över 'Näthatsgranskaren' och försvara yttrandefriheten i vårt land. Detta beslut var ett steg i rätt riktning och en viktig markering som andra nämndemän bör fundera över."


Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan ha kommit härifrån. Platsen för största rymdgåtan kan ha hittats.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0