Asylkaoset

Så vill Italien stoppa invandringen till EU

Publicerad 20 april 2015 kl 15.01

Utrikes. Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni föreslog i en intervju förra veckan att man borde genomföra "riktade anti-terroraktioner" mot Libyen för att få stopp på människosmugglingen över Medelhavet.
– Vi måste angripa problemet vid dess källa, säger han.

Dela artikeln

Gentiloni understryker i en intervju med tidningen Corriere della Sera att de flesta av de migranter som tar sig över Medelhavet inte är libyer, utan först och främst kommer från länder som Somalia, Eritrea, Mali, Niger, Syrien och Centralafrikanskarepubliken. I många fall handlar det om migranter som tar sig till Europa i förhoppning om ett bättre liv här.

Samtidigt menar han att människosmugglarna samarbetar med Islamiska staten och efterlyser en koordinerad insats från EU för att stoppa både IS och strömmen av migranter och att de som är verkliga flyktingar bäst hjälps på plats i Afrika och arabvärlden.

– Vi måste våga tala om riktade anti-terroraktioner som ett led i kampen mot IS med åtgärder mot människosmugglingen och ett samarbete kring ett flyktingmottagande i närområdet, säger han och fortsätter:

– Först och främst måste vi angripa problemet vid dess källa.

Gentiloni är även kritisk till att Italien väntas ta en stor del av ansvaret för att patrullera EU:s gränser mot Afrika och Mellanöstern.

– Än så länge har det inte genomförts tillräckliga åtgärder för att övervaka och rädda liv på havet, 90 procent av det ansvaret har hamnat på våra axlar. EU lägger tre miljoner euro i månaden på gränsprojektet Triton. Italien tar hand om de operativa insatserna, problemet är hela Europas men bara Italien tar tag i problemet.

Den italienske socialdemokratiske utrikesministern är dessutom rädd för att problemen i Mellanöstern och Afrika kan komma att sprida sig till Europa med den stora ström av araber och afrikaner som väller in varje år.

– Vi måste stabilisera Libyen och se till att landet får en regering som vi kan satsa på på lång sikt, säger han.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.