Hälften av kvinnor i förorten känner sig otrygga

Publicerad 29 juni 2018 kl 12.03

Utrikes. Andelen otrygga människor är betydligt högre i så kallade socialt utsatta områden jämfört med övriga urbana områden. Mest otrygga är kvinnorna, där 48 procent säger att de inte känner sig trygga i sitt eget bostadsområde. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Dela artikeln

Nästan hälften av kvinnorna, 48 procent, i "socialt utsatta områden" i Sverige säger att de känner sig otrygga när de vistas i sitt eget bostadsområde på kvällen. Detta kan jämföras med närmare en tredjedel, 30 procent, av kvinnorna i övriga urbana områden.

– Otryggheten och oron bland kvinnor i socialt utsatta områden är i vissa fall markant högre, jämfört med män i samma områden, liksom i jämförelse med både kvinnor och män i övriga urbana områden, säger BRÅ-utredaren Sofie Ahlin i ett uttalande.

Även bland män är det stora skillnader. I socialt utsatta områden uppger 22 procent av männen att de är otrygga i sitt eget område på kvällen. För män i övriga urbana områden är motsvarande siffra 9 procent.

Andelen utsatta för brott mot enskild person är också högre bland som personer bor i socialt utsatta områden.

Bland kvinnor i förorten uppger 19,9 procent att de utsatts för brott, medan 16,9 procent av kvinnorna i övriga urbana områden uppger detta. Motsvarande siffror för män är 19,4 respektive 16,1 procent.

"Sett till utvecklingen över tid har skillnaderna mellan områdena minskat", påpekar dock BRÅ.

BRÅ-undersökningen visar också att de som har stort förtroende för rättsväsendet och dess myndigheter är mindre i socialt utsatta områden (52 procent) än i övriga områden (57 procent).


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.