Bankernas utrensningar

Handelsbanken stänger nationalisters konton efter mediefiasko i Vänersborg

Publicerad 17 juni 2022 kl 17.02

Ekonomi. Handelsbanken stänger flera bankkonton tillhörande nationalister som varit engagerade i en insamling för Ukraina i Vänersborg. Bankens ingripande kommer efter att lokaltidningen "TTela" gjort bort sig och förlorat den lokala debatten om insamlingen.

Dela artikeln

Det började med att flera vänersborgare skänkte pengar till en 30-årig man som samlade in pengar lokalt för att åka ned till Ukraina och utföra hjälparbete. Vänersborgs Ica Älgen hakade på 30-åringens initiativ och missade uppenbarligen att göra någon politisk bakgrundskontroll av mannen, vilket ledde till att butiken blev uthängd i lokaltidningen.

"Nu kan TTELA avslöja att han och reskamraterna är aktiva högerextremister med bakgrund i nazismen", hette det bland annat i en artikel som tidningen publicerade om 30-åringen och hans hjälparbete.

Vid det här tillfället var det dock allmänt känt att Ukraina till viss del är nynazistiskt och att man som svensk tidning inte nödvändigtvis behöver göra en stor sak av detta. Allmänheten i Vänersborg blev därför fly förbannad och anklagade "TTela" för att försöka sabotera en humanitärt viktig insats av ovidkommande politiska skäl.

Tidningen kontrade med en mer eller mindre desperat motkampanj där man hängde ut sina kritiker som nazister i uppföljande och allt mer högljudda artiklar. Tidningen erkände dock att man fått i princip hela Facebook emot sig lokalt i Vänersborg.

Även ICA-butiken som blev uthängd tog så småningom sitt stöd till insamlingen i försvar och tog mer eller mindre avstånd från "TTela" och deras journalistik. Samtidigt fortsatte tidningen att tjata om nazism och om insamlingen alltmedan allmänheten fortsatte att donera pengar till 30-åringen, vars projekt blev en succé.

Nu verkar det dock som att etablissemanget har bestämt sig för att visa att man inte accepterar sånt här. Nordiska motståndsrörelsen, där flera av personerna som engagerat sig i insamlingen är aktiva, uppger på den egna sajten Nordfront att aktivister som skänkt pengar till insamlingen nu har fått sina konton uppsagda av Handelsbanken.

Av handlingar som Nordfront publicerar framgår att banken ifrågasätter varför en aktivist skänkt 2.000 kronor till insamlingen på uppdrag av en bekant. Banken har sedan sagt upp kontot på grund av "bristande kundkännedom".

Bankens uppsägning är dock sannolikt olaglig. För enstaka transaktioner under 10.000 kronor är kraven på kundkännedom begränsade och banken behöver inte utreda sådana transaktioner utan endast kontrollera avsändarens identitet. Att avsluta ett helt bankkonto på grund av bristande kännedom om transaktioner som tillsammans understiger gränsbeloppet borde därför vara olagligt, men frågan har inte prövats.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.