Hela SD Klippans styrelse har uteslutits ur partiet efter att två tidigare uteslutna medlemmar nominerats och valts till förtroendeuppdrag.
De två personerna uteslöts inför valet 2018 då det kom fram att de för länge sedan var aktiva i Nationalsocialistisk front, NSF.
Den uteslutna Klippan-styrelsen svarar nu med att polisanmäla SD för agerandet.
– De har inte den rätten, de har inte den lagstadgade rätten heller, enligt 18:e kapitlet, fjärde paragrafen i brottsbalken, vilket vi har upprättat en polisanmälan om, säger Jonas Luckmann, tidigare ordförande i SD Klippan, till Sydsvenskan.
Statsvetaren – och icke-juristen – Anders Sannerstedt påpekar dock att SD har uteslutit en hel del medlemmar under åren och att uteslutningen av politikerna i Klippan verkar ha skett i enlighet med partiets stadgar och normala procedurer.
Så säger lagen
Enligt bestämmelsen i brottsbalken döms den som utövar olaga tvång för att påverka beslutsfattandet inom en politisk organisation för brott mot medborgerlig frihet, som är ett allvarligt så kallat högmålsbrott.
Som olaga tvång räknas enligt fjärde paragrafen i brottsbalkens fjärde kapitel bland annat att hota att sprida skandaliserande uppgifter i media om inte en partikollega lämnar partiet frivilligt.
Det är okänt hur SD-ledningen har agerat i Klippan. Men inför uteslutningen av Patrik Ehn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg fram till 2013, arbetade partiet, enligt medieuppgifter, just på det sättet.
"Jag skulle vilja ha någonting på Ehn som förstör för honom", sade Jimmie Åkessons högra hand, Linus Bylund, i en smyginspelning som Aftonbladet publicerade utdrag ur då.
"Det måste komma någonting tungt, som vi kan läcka" och "det ska vara någonting man kommit åt, en privat mejlkonversation eller nåt", fortsatte Bylund.
Något åtal mot Bylund och den övriga SD-ledningen blev det inte den gången. Inte heller vid uteslutningen av SDU, då någon från partiledningens sida hackade datorer hos SDU i jakt på komprometterande material, ledde agerandet till några åtgärder från rättsväsendets sida.