Enligt tingsrätten är det sannolikt att Cerruti har lurat investerare och det finns risk att han skulle försöka fly med pengarna utan ett kvarstadsbeslut.
Beslutet kommer efter att fonden European Battery Fund, EBF, anklagat Cerruti för att ha lurat dem vid en aktieaffär i det nu konkursade Northvolt.
Kvarstadsbeslutet gäller ett belopp motsvarande 6,8 miljoner dollar – cirka 73 miljoner kronor – vilket är summan EBF betalade för aktierna i november 2023.
EBF hävdar att Cerruti målade upp en felaktigt positiv bild av Northvolt, trots att han ska ha känt till vilken cirkus som pågick bakom kulisserna.
”Det kan skäligen befaras att Quantum försöker undandra sig att betala skulden”, skriver tingsrätten i beslutet.
Enligt domstolen finns sannolika skäl för att EBF faktiskt har blivit lurade och har rätt till återbetalning.
Quantum Leap bestrider anklagelserna och kallar EBF:s redogörelse ”grovt missvisande”.
I ett yttrande, lämnat in av advokatbyrån Cirio, skriver bolaget att affären genomfördes på affärsmässiga grunder och att ingen ytterligare informationsskyldighet förelåg.
Quantum varnar även för att kvarstadsbeslutet kan ”i praktiken göra det omöjligt för bolaget att försvara sig” i det skiljeförfarande som nu väntar.
Paolo Cerruti har i en skriftlig kommentar, förmedlad av Northvolt, sagt till Dagens Industri:
– Jag förnekar kategoriskt anklagelserna från EBF. Jag har för avsikt att försvara mig kraftfullt om det skulle behövas och jag är säker på att fakta kommer att tala för sig själva. Jag kommer inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget.
EBF har nu 30 dagar på sig att inleda skiljeförfarandet. Northvolt försattes i konkurs den 12 mars i år, efter ett misslyckat försök till rekonstruktion. Vid konkursen hade bolaget cirka 5.000 anställda.