En familj från Brasilien uppger för Ekot att de ska flytta till Spanien i september efter sju år i Sverige. Skälet är missnöje med gängkriminaliteten, kvalitén på skolan och vädret.
– Elva, tolv eller 13 år. Barnen kan inte vara på fritidsgården efter skolan. Det är precis som att man är utsatt för rekrytering. Jag tror det är fel i systemet, heter det när Ekot pratar med en av dem.
Bland de cirka 17.000 personer mellan 25 och 65 år som registrerades som utflyttade under 2024 hade 57 procent en eftergymnasial utbildning. Antalet har ökat de senaste åren, enligt Karin Lundström, demograf på SCB.
Vad som ligger bakom utvandringen är inte helt klarlagt, men enligt Andrea Monti, doktor i sociologisk demokrati vid Mälardalens universitet, kan arbetsmarknaden vara en faktor.
– Du kanske inte kan använda dig av din högre utbildning, eller så får du inte samma jobb eller inkomst som du förväntat dig, säger hon till Ekot.
En man från Nepal flyttade förra året till Schweiz och säger att där fick han omedelbart jobb, efter att ha sökt i Sverige i flera år.
– Jag hade visst lite otur, säger han.