Nya Fria Tider
Mer eget material och fler reportage är några av de förändringar som sker på Fria Tider inom kort.

Fria Tider förnyar och hoppas på ditt stöd

Publicerad 16 april 2014 kl 12.05

Media. Fria Tider utökar sitt innehåll och förnyar sajten, som nu kommer att fungera bättre i mobilen och surfplattan. Dessutom erbjuds en prenumererad utgåva med plusinnehåll för en krona per dag.
– Men allt innehåll som är gratis idag kommer att fortsätta vara det, säger redaktören Widar Nord.

Gilla artikeln på Facebook

Alla löpande nyheter, ledare och analyser som tidigare har varit gratis kommer även fortsättningsvis att vara fritt tillgängliga för alla. Samtidigt kommer nytt material, i form av längre intervjuer, krönikor, essäer, reportage och vissa längre artiklar att läggas bakom en betalvägg.

– Det kommer att fungera ungefär som på Aftonbladet, där nästan alla artiklar är gratis men där pengarna från plusdelen ger hela redaktionen ökade resurser. Det viktigaste är ju att vi når många med våra fria artiklar, och inte hur många prenumeranter vi har, men samtidigt är det självklart att man inte kan bedriva en tidning i vår storlek utan några som helst intäkter.

Widar Nord lyfter fram insamlingen för att åtala Expressen och intensiva trakasserier mot tidningens annonsörer som de främsta anledningarna till behovet av en ny intäktsmodell.

– Insamlingen till åtalet gjorde att donationerna till vår egen verksamhet upphörde. Samtidigt har vi förlorat våra sista annonser till följd av ökad vänster­aktivitet nu under valåret. Vi bedömer därför att en betaldel är helt nödvändig i nuläget och jag hoppas att så många som möjligt kan tänka sig att stödja detta.

Lanseringen av Fria Tider Plus innebär att verksamheten bolagiseras och tillförs externt kapital. Majoriteten av bolagets aktier ägs av de skribenter som varit aktiva längst inom Fria Tider. Därutöver blir Tobias Ridderstråle, som tidigare har arbetat som advokat, ny delägare och redaktionsmedlem samtidigt som han kommer att bidra med inledande finansiering. Beroende på antalet prenumeranter räknar bolaget med att snabbt kunna leverera en högre uppdateringstakt, bättre material och fler intervjuer och grävande reportage än tidigare.

Disqus avskaffas
En annan förändring på sajten är att det amerikanska kommentarssystemet Disqus ersätts med ett egenutvecklat system baserat på inloggningssystemet OpenID. Den nya lösningen skyddar användarnas e-postadresser från att liknande integritetsintrång sker igen.

Själva webbplatsen byter publiceringsplattform från Wordpress till Drupal, som används av många stora nyhetssajter. Samtidigt har Fria Tider delats in i tydligare sektioner och fått en helt ny opinions- och kultursida. Dessutom fungerar samma webbplats i mobilen, vilket gör att den gamla mobilsajten avskaffas.

– Men främst förbättras sajten på baksidan, där arbetsflöden för korrekturläsare och delredaktörer har förbättrats. Om försäljningen av prenumerationer går bra så vill vi vara tekniskt förberedda på att driva en riktigt stor tidningssajt med många olika typer av innehåll, och nu har vi ett publiceringssystem som klarar det, säger Widar Nord.

Säkerheten viktigast
För att hantera uppgifter om prenumeranter på ett säkert sätt har Fria Tider låtit utveckla ett eget affärssystem – som inte går att nå från Internet.

– Vi har prioriterat våra kunders integritet i alla beslut. Grundtanken är att även om våra webbservrar skulle utsättas för dataintrång så ska inte en hackare kunna ta sig in i några system som innehåller e-postadresser eller andra personuppgifter. Inga servrar som går att nå direkt från Internet kommer att innehålla några uppgifter om våra prenumeranter eller läsare, vilket är en avsevärd säkerhetsförbättring.

Utvecklingen har tagit mycket tid och stora resurser i anspråk. Men ännu återstår en del arbete.

– Ja, det kan vara lite buggigt i början. Vi har prioriterat att snabbt göra oss av med Disqus och kommer nu att fixa sådant som TV-tablå, väder och troligen en hel del skönhetsbuggar de närmaste veckorna.

Du kan teckna Fria Tider Plus för endast 365 kronor per år.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.