Sverige lånar

Ny svensk uppfinning rundar kontantkrav på bostadsmarknaden

Publicerad 31 december 2017 kl 05.27

Ekonomi. Andelen svenskar som har råd med den lagstadgade kontantinsatsen till en bostadsrätt har sjunkit i takt med att bostadspriserna har skjutit i höjden. Men nu erbjuds ett nytt upplägg där föreningen lånar till delar av kontantinsatsen – i utbyte mot en högre månadsavgift.

Gilla artikeln på Facebook

Undersökningar visar att många svenskar efterfrågar lån utan krav på amortering eller kontantinsats. Men de senaste åren har regeringen infört både bolånetak och amorteringskrav vilket fått branschen att lansera ett nytt upplägg där bostadsrättsföreningen lånar till kontantinsatsen och därmed gör det möjligt för slutkunden att finansiera ett avsevärt dyrare boende än vad han annars skulle ha råd med.

– I Stockholm är det många som inte har råd, så det här kan vara ett sätt att komma in på bostadsmarknaden, säger analytikern Rana Toubal till Dagens Industri.

Den svenska uppfinningen, som hämtar inspiration från de amerikanska så kallade subprime-lånen, leder totalt sett till en boendekostnad som är betydligt högre än om en kreditvärdig person lånar samma belopp, eftersom bostadsrätts­föreningarna inte får dra nytta av det lukrativa ränteavdraget som gäller för bolånekunder som är privatpersoner i Sverige. Dessutom gäller modellen bara nybyggnation.

Enligt Toubal är prisnivåerna svårbedömda på andrahands­marknaden vilket väntas leda till spekulationsköp. Spekulationsköp har hittills varit ett problem när priserna rasat under hösten, eftersom de som tecknat sig för nyproduktion i spekulationssyfte sällan tänkt ta de lån som de är skyldiga att ta enligt avtalet. Och i många fall saknar de dessutom den nödvändiga kontantinsatsen, vilket kan leda till personlig konkurs vid förhållandevis små prisfall på marknaden.

– Men även om de har tillräckligt för att betala kontantinsatsen innebär modellen vissa risker, säger Rana Toubal till DI och pekar ut risken för fortsatta prisfall som orsaken.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Fattiga spelar medelklass för att få bolån

Liga hjälper dem – med Mona Sahlin-metoden.. Skriver ut falska inkomstintyg för att hjälpa fattiga hoppa på bolånerallyt.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0