Bostadsbubblan

Ny svensk uppfinning rundar kontantkrav på bostadsmarknaden

Publicerad 31 december 2017 kl 05.27

Ekonomi. Andelen svenskar som har råd med den lagstadgade kontantinsatsen till en bostadsrätt har sjunkit i takt med att bostadspriserna har skjutit i höjden. Men nu erbjuds ett nytt upplägg där föreningen lånar till delar av kontantinsatsen – i utbyte mot en högre månadsavgift.

Dela artikeln

Undersökningar visar att många svenskar efterfrågar lån utan krav på amortering eller kontantinsats. Men de senaste åren har regeringen infört både bolånetak och amorteringskrav vilket fått branschen att lansera ett nytt upplägg där bostadsrättsföreningen lånar till kontantinsatsen och därmed gör det möjligt för slutkunden att finansiera ett avsevärt dyrare boende än vad han annars skulle ha råd med.

– I Stockholm är det många som inte har råd, så det här kan vara ett sätt att komma in på bostadsmarknaden, säger analytikern Rana Toubal till Dagens Industri.

Den svenska uppfinningen, som hämtar inspiration från de amerikanska så kallade subprime-lånen, leder totalt sett till en boendekostnad som är betydligt högre än om en kreditvärdig person lånar samma belopp, eftersom bostadsrätts­föreningarna inte får dra nytta av det lukrativa ränteavdraget som gäller för bolånekunder som är privatpersoner i Sverige. Dessutom gäller modellen bara nybyggnation.

Enligt Toubal är prisnivåerna svårbedömda på andrahands­marknaden vilket väntas leda till spekulationsköp. Spekulationsköp har hittills varit ett problem när priserna rasat under hösten, eftersom de som tecknat sig för nyproduktion i spekulationssyfte sällan tänkt ta de lån som de är skyldiga att ta enligt avtalet. Och i många fall saknar de dessutom den nödvändiga kontantinsatsen, vilket kan leda till personlig konkurs vid förhållandevis små prisfall på marknaden.

– Men även om de har tillräckligt för att betala kontantinsatsen innebär modellen vissa risker, säger Rana Toubal till DI och pekar ut risken för fortsatta prisfall som orsaken.


Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0