Foto: Kristdemokraterna

Odell: "Unga tjejer våldtas på löpande band” - får kritik

Publicerad 29 januari 2012 kl 08.17

Inrikes.På fredagsmorgonen intervjuades Kristdemokraternas vice partiordförande Mats Odell i P1 Morgon. När han ombads redogöra för sina profilfrågor lyfte Odell upp brottsbekämpningen som exempel - vilket genast resulterade i kritik.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har en våldsvåg i Malmö där det är nya skjutningar i stort sett varje vecka. Människor dödas och skottskadas. Unga tjejer blir våldtagna på löpande band, sade Mats Odell.

– På löööpande band?! flämtade programledaren Lasse Johansson.

– Ja, alltså om du följer med i media kan du se att här är en väldigt allvarlig utveckling, att inte kunna känna trygghet. Äldre människor blir rånade i sina hem. Här måste vi stå upp och bli betydligt tydligare, svarade Odell.

Svenska Dagbladet var snabbt ute med att få ett obligatoriskt förnekande från Brå.

– Det finns inget bevis som säger att det är så, säger Brå-utredaren Klara Hradilova-Selin till den vänsterbetonade tidningen.

Istället säger Brå att det ökade antalet våldtäkter beror på den nya sexuallagstiftningen som infördes 2005 och som gör att "alla sexuella handlingar mot unga personer rubriceras som våldtäkt". I många fall kan det också handla om två jämnåriga underåriga som haft sexuell kontakt som sedan anmälts av en tredje part.

Mats Odell säger till SvD att han kanske borde ha formulerat sig annorlunda men poängterar samtidigt att det anmäldes 17 200 sexualbrott 2010 och att 40 procent av dem var våldtäkter.

– Man kanske inte ska kalla det löpande band men varje våldtäkt är ju en personlig katastrof för den kvinna som drabbas. Den otrygghet som kvinnor känner för att överhuvudtaget gå ut eller motionera är fullständigt oacceptabel, säger han till SvD.

Igår stod det klart att Göran Hägglund sitter kvar som partiledare för Kristdemokraterna.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.